Livsviktig kamrathjälp på schemat

GMU-plutonen vid Artilleriregementet i Boden är inne på sin tredje utbildningsvecka. Alla 46 rekryter genomför den tre månader långa grundläggande militärutbildningen GMU. Den här dagen övas sjukvård och taktiskt omhändertagande av stridsskadad, så kallad TOS.

Man kan göra mycket med sin personliga utrustning och lite fantasi. Linda Gustafsson och Marcus Johansson har fixerat Marcus Erikssons ben med ett liggunderlag och spännrem. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Viktor Meidell, 21, från Umeå får sitt ben inlindat av kamraten William Billowes, 20, från Stockholm.
Viktor Meidell, 21, från Umeå får sitt ben inlindat av kamraten William Billowes, 20, från Stockholm. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Linda Gustafsson, 26, från Boden gör GMU för att kunna bli stridssjukvårdare i Försvarsmakten.
Linda Gustafsson, 26, från Boden gör GMU för att kunna bli stridssjukvårdare i Försvarsmakten. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
All personal i Försvarsmaktens uniform bär ett första förband i sin högra benficka. Men hur lägger man ett förband på bästa sätt? Rekryterna i GMU-plutonen övar på varandra.
All personal i Försvarsmaktens uniform bär ett första förband i sin högra benficka. Men hur lägger man ett förband på bästa sätt? Rekryterna i GMU-plutonen övar på varandra. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Viktor Meidell, 21, från Umeå får sitt ben inlindat av kamraten William Billowes, 20, från Stockholm. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Linda Gustafsson, 26, från Boden gör GMU för att kunna bli stridssjukvårdare i Försvarsmakten. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
All personal i Försvarsmaktens uniform bär ett första förband i sin högra benficka. Men hur lägger man ett förband på bästa sätt? Rekryterna i GMU-plutonen övar på varandra. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

I stridssituationer ges den viktiga första hjälpen till en skadad soldat ofta av en kamrat. Därför är det viktigt att varje soldat har goda kunskaper i första hjälpen, kamrathjälp. Artilleriregementets GMU-pluton övar ett steg i taget. Först ut är benbrott och öppna sår.
– Om vi tänker att det är på riktigt lär vi oss bättre, säger Linda Gustafsson som tillsammans med Marcus Johansson stabiliserar Marcus Erikssons ben med ett ihoprullat liggunderlag och spännrem.

Övning ger färdighet

Efter GMU ska alla rekryter kunna utföra hjärt- och lungräddning, TOS och åtgärder vid en skadeplats enligt minnesregeln L-ABCDE. William Billowes lindar för tredje gången ett skyddsförband runtkamraten Viktor Meidells ben.
– Att göra GMU är en bra erfarenhet. På tre veckor har vi lärt oss jättemycket, och sjukvård är extra viktigt att kunna, säger William, och får medhåll av Viktor:
–Det är bra att öva mycket, så man vet hur man ska göra när det verkligen gäller, säger han.

Taktisk sjukvård

Ett taktiskt omhändertagande av stridsskadad gör man tills kvalificerad sjukvård tagit över vården av den skadade. I utbildningen lär sig soldaterna hur man hjälper den skadade under fientlig beskjutning, hur man flyttar den skadade till skydd och ger den nödvändig vård, och sist hur man transporterar den skadade till sjukhus.

Vill mer

Alla soldater som tar anställning i Försvarsmakten efter sin GMU kommer att gå en mer ingående sjukvårdskurs. Men det räcker inte för rekryten Linda Gustafsson, 26 år från Boden. Hon vill bli stridssjukvårdare.
– Mitt mål är att bli sjukvårdare i Försvarsmakten.  Jag är utbildad undersköterska och vill ha ett spännande arbete. Jag vill vara där det händer, säger hon.