”Lärorikt och roligt ute i fält”

Den 26 april startade grundläggande militärutbildning omgång 2. Vid Artilleriregementet är det första gången GMU genomförs. Efter två veckor var det dags för de första dygnen ute i fält, två av rekryterna berättar här om sina upplevelser.

De första dygnen i fält innehåller förutom att öva upprättande av förläggning även mycket stridsteknik. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
I stridssituationer i öppen terräng gäller det att hela tiden hålla sig så lågt som möjligt, ett dike kan utgöra ett bra skydd.
I stridssituationer i öppen terräng gäller det att hela tiden hålla sig så lågt som möjligt, ett dike kan utgöra ett bra skydd. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Plutonchefen Magnus Zorn utvärderar ett övningsmoment med soldaterna.
Plutonchefen Magnus Zorn utvärderar ett övningsmoment med soldaterna. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det gäller att hela tiden ha bra kontakt med stridskamraten.
Det gäller att hela tiden ha bra kontakt med stridskamraten. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
I stridssituationer i öppen terräng gäller det att hela tiden hålla sig så lågt som möjligt, ett dike kan utgöra ett bra skydd. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Plutonchefen Magnus Zorn utvärderar ett övningsmoment med soldaterna. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det gäller att hela tiden ha bra kontakt med stridskamraten. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Söndag den 15 maj gick bussen ut till Forsgärda på Bodens södra skjutfält. Framme på plats fick vi öva trestegsprincipen i stridspar och stridstriss. Vi övade också på att lägga avsnörande förband inför en kommande examination, vi fick också bygga ihop en bår och lägga första förband.

Förläggningsarbete

Eftermiddagen bestod av förläggningsarbete. Vi fick en kort genomgång om vad som skulle finnas och vilka rutiner som gällde, allt från hur man tvättar sig till att hur det ska fungera när man är eldpost. Vi fick även en yx- och knivutbildning.  Att bygga förläggning var ingen lek och för de flesta blev det endast ett fåtal timmars sömn.

På måndagen drillades vi ännu mera på trestegsprincipen och hur denna fungerar i olika terränger, allt från öppna fält till tät skog. Vi fick även lära oss hur vi hanterar olika stridssituationer såsom sammanstöt förhand, efterhand och duellsituation.
Det här var också första dagen vi inte blev tilldelade någon lunch. Allt för att testa vår kropp och hur vi faktiskt fungerar utan mat i magen.

Eftermiddagen bestod av utbildning i trafikolyckssituationer och hur man hanterar dessa. Detta var även första gången som de flesta i plutonen åt en så kallad grönpåse, vilket var väldigt intressant. Kvällen avslutades i tältet med fotvårdsutbildning och vapenvård.  

Regnet tog på krafterna

Tisdag var en blöt dag. Det regnade för jämnan och det tog hårt med alla regnuppehållsstunder då man verkligen hann känna efter hur blöt man var. Plutonen delades in i två grupper för att gå vidare till olika stationer. De olika stationerna var förbestämda scenarion där man skulle agera i olika situationer, till exempel duell.

Onsdag var dagen för hemfärd. Nu skulle förläggning plockas ner, och därför var det uppstigning extra tidigt. Efter kort genomgång började arbetet, och det gick betydligt fortare att ta ner än att bygga upp. Resterande tid av dagen gick åt att öva de olika stridssituationerna. Vi hade även en examination i agerande i olika stridssituationer, samt påläggning av avsnörande förband. Allt ifrån att hasa sig själv i skydd, till att dra sin kamrat i skydd och lägga avsnörande förband.

Alla blev godkända och vi kunde påbörja en efterlängtad marsch hem till regementsområdet. Givetvis måste vi lära oss något här också. Vi fick veta hur man sätter upp ett så kallat igelkottsförsvar, samt vad man gör under sina korta marschpauser.

Väl framme på regementet väntade en kort materielvård, innan vi fick gå och lägga oss.
– Det är ingen lek att ligga ute i fält, men det är så otroligt lärorikt och roligt.