Inblick i rekrytens vardag

Under lördagen var det äntligen dags för mamma och pappa att ta del av den vardag som under de senaste månaderna varit deras barns verklighet. I Skillingaryd genomfördes en besöksdag för Helikopterflottiljens rekryter och under ett fåtal timmar gavs föräldrarna en komprimerad bild av deras vardag.

Här förevisas ett stridsförflyttningssätt för besökarna.
Här förevisas ett stridsförflyttningssätt för besökarna. Foto: Nina Karlsson/ Försvarsmakten
Elina Andersson får besök från vänster av mamma Monika, lillasyster Elise, pappa Ove och hans flickvän.
Elina Andersson får besök från vänster av mamma Monika, lillasyster Elise, pappa Ove och hans flickvän. Foto: Nina Karlsson/ Försvarsmakten
På plats i Skillingaryd fanns även en helikopter 15. De anhöriga fick såväl information om helikoptern som chansen att provsitta den.
På plats i Skillingaryd fanns även en helikopter 15. De anhöriga fick såväl information om helikoptern som chansen att provsitta den. Foto: Nina Karlsson/ Försvarmakten
Här förevisas ett stridsförflyttningssätt för besökarna. Foto: Nina Karlsson/ Försvarsmakten
Elina Andersson får besök från vänster av mamma Monika, lillasyster Elise, pappa Ove och hans flickvän. Foto: Nina Karlsson/ Försvarsmakten
På plats i Skillingaryd fanns även en helikopter 15. De anhöriga fick såväl information om helikoptern som chansen att provsitta den. Foto: Nina Karlsson/ Försvarmakten

Vad gör mitt barn i Försvarsmakten? Hur trivs det, vilken materiel används idag är några av de frågor som föräldrarna ställer till sina barn som genomför sin rekrytutbildning i Försvarsmakten. Förutom den bild och de svar som rekryten berättar hemmavid så fick föräldrarna själva under lördagen chansen att uppleva Försvarsmakten.

Stor uppslutning

Det var ett strålande väder som mötte besökarna som för dagen hade tagit sig till Skillingaryds skjutfält. Här genomför 1.insatskompaniet vid Helikopterflottiljen sin kompaniövning under perioden 2 – 12 maj, där besöksdagen ingår som en del i övningen. Och uppslutningen var stor, totalt hade ca 500 anhöriga tagit sig till Skillingaryd.

Uppskattad förevisning

Dagen inleddes med att kompanichefen Magnus Jonsson välkomnade besökarna och gav dem en inledande orientering om Försvarsmakten och Helikopterflottiljens uppgifter. Därefter fick de anhöriga uppleva en teknisk skjutning, olika stridsmoment och som avslutning vara med om ett stort brand- och räddningsskådespel. Efter att förevisningen var klar fick föräldrar och syskon även chansen att komma in på campen och se hur en sovplats kan ser ut eller få en förevisning av Försvarsmaktens materiel. Till lunch hade kokgruppen lagat korv med potatismos och därefter fanns det även chans att beskåda och få information om en helikopter 15 som för dagen fanns på plats i Skillingaryd.

Monika Andersson är mamma till Elina Andersson och tycker att det varit en mycket uppskattad dag.
-Det har varit jättespännande, och det är verkligen kul att se hur saker och ting fungerar i Försvarsmakten eftersom det är en helt annan värld, säger Monika.

Campområdet stängde för de anhöriga klockan 15.00 och när föräldrarna lämnat skjutfältet var det dags för rekryten att återgå till sina uppgifter att upprätta, driva och bevaka en bas.