Gripen mål i luftvärnsövning

Piloter från F7 övade tillsammans med Lv 6 på Öland i förra veckan. Meningen var att luftvärnet skulle samöva med FVÖ 11 (Flygvapenövning), men då denna ställdes in minskade förutsättningarna för luftvärnet att få en bra övning. Efter en förfrågan kunde ändå Flygvapnet och Saab ställa upp med flygtid, och på så sätt både stödja Lv 6 i deras övning samt själva få övning i taktisk flygning.

På låg höjd försöker Gripen ta sig förbi luftvärnet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Robot 70 med siktet på en rote Gripen.
Robot 70 med siktet på en rote Gripen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Robot 70 med siktet på en rote Gripen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

I övningen, som genomfördes på norra Öland, ingick bland annat Robotsystem 97, Robot 70 och Spaningsradarn UndE23 från Lv 6 i Halmstad.

– Det har varit en mycket bra övning, säger Ola Olofsson från Lv 6. Vi har övat soldater och specialistofficerare, främst i befattning som eldledare och radaroperatörer.

Förutom flyg från F7 bidrog även Flygskolan i Linköping och Saab till övningen. Saab flög med Mu2 och Learjet som målflyg och störningsflygplan.

Flygningarna genomfördes med två olika utgångspunkter. I det initiala skedet av övningen flyger piloterna enligt förbestämda profiler. Detta betyder att de flyger en rutt som är förbestämd både vad gäller höjd, kurs och fart, för att luftvärnet skall vara säkra på att de verkligen får öva vissa moment och dessutom få en bra start inför senare moment.

Mot slutet av övningen blev flygningarna mer realistiska och piloterna flög mer taktiskt. Då blev det också en mer tillämpad övning för luftvärnet eftersom de inte på förhand visste hur flygplanen skulle flyga.

– De första flygningarna blev ganska mekaniska för oss, och övade mest luftvärnet, säger Stefan Rexling, chef för andra utbildningsdivisionen på F7. Men de flygningar som vi mot slutet själva planerade, passade oss bra eftersom våra elever fick planera och genomföra taktiska flygningar.