Framtidens artillerisystem

På Artilleriregementet är man nu redo att börja använda det nya artillerisystemet Archer, som ersätter det gamla Haubits 77B. I början av december kommer de första fyra artilleripjäserna, av totalt 24 stycken, till A 9.

Stolt artillerist. Mats Englund minns när Haubits 77A kom i början på åttiotalet. ”Det som tog en riktigt tränad artillerigrupp åtta minuter, gör Archer på under en minut.”
Stolt artillerist. Mats Englund minns när Haubits 77A kom i början på åttiotalet. ”Det som tog en riktigt tränad artillerigrupp åtta minuter, gör Archer på under en minut.” Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Stolt artillerist. Mats Englund minns när Haubits 77A kom i början på åttiotalet. ”Det som tog en riktigt tränad artillerigrupp åtta minuter, gör Archer på under en minut.” Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Alla försökspjäser och tester har gett resultat. De första färdiga Archer-pjäserna kommer levereras till regementet i december. Redan 2012 börjar man utbilda det första kompaniet, och på hösten fortsätter leveransen med två Archer i månaden.
– Det enda som kan förstöra vår tidsplan är att produktionen strular. Men det är ingenting vi oroar oss för, säger Mats Englund, chef vid artilleriavdelning.

Bra kan bli bättre

Om några veckor kommer Archer sluttestas med all tillhörande utrustning. Det görs för att se om ytterligare justeringar måste göras för att hålla kravspecifikationerna innan det slutligen går till produktion. Mats var plutonchef när man började använda Haubits 77A i början på 1980-talet:
– Då räknade vi ut pjäskoordinater med hjälp av mätlinor och protokoll. Med det nya systemet räcker ett knapptryck. Att växla eldställning, som kunde ta åtta minuter för en riktigt tränad grupp, kommer Archer kunna göra på 60 sekunder, berättar han.

Modifierad Haubits 77B

Artilleriregementets nya Archerhall som kommer att rymma två kompanier blir pjäsernas garage. Där finns verkstad, kontor och lunchrum. Nu står fyra artilleripjäser Haubits 77B i hallen, men i november ska alla vara lämnade till leverantören BAE-systems i Karlskoga.
– Archer är till del en modifiering av Haubits 77B, så de här pjäserna kommer tas isär och sen kommer Archer tillbaka med delar från de gamla pjäserna, avslutar Mats Englund.