Elever utbildas i Däcksbro 200

Under en gråkall och lite regnig vecka, som stundtals bjöd på strålande sol, genomförde Fältarbetsskolan utbildning i Däcksbro 200 samt repetitionsutbildning i bogserbåt för elever ur officersprogrammet (OP) 09-12 och anställda vid Ing 2. Utbildningen inom Däcksbro 200 ingår som en del i Försvarsmaktens fältarbetsutbildning.

Tomas Warström ger tecken till förarna av bogserbåtarna. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
En färja kommer lastad.
En färja kommer lastad. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Säkerhetstänk är ett måste vid utbildning därför finns alltid en extra båt med besättning på plats.
Säkerhetstänk är ett måste vid utbildning därför finns alltid en extra båt med besättning på plats. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Färjan i sin fulla längd.
Färjan i sin fulla längd. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
En färja kommer lastad. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Säkerhetstänk är ett måste vid utbildning därför finns alltid en extra båt med besättning på plats. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Färjan i sin fulla längd. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten

En av eleverna, Tomas Warström, berättade att utbildningen startade med en sjösäkerhetsutbildning och att de sedan tillsammans fått bygga den färjelina som de under dagen trafikerade och körde. Att få upp någon på färjan som fallit i vattnet är inte helt enkelt och därför var även detta med som ett moment under dagen. Tomas tyckte att utbildningen var intressant och givande och berättade att de även byggt Däcksbro som bro – inte bara som färja. 100 meter bro ska ta ungefär en timma att bygga. Under utbildningen fick eleverna även prova på att vara färjechefer, vilket visade sig inte vara helt lätt. Kurschefen för dagen kapten Anders Edvardsson gav dock eleverna ganska fria tyglar att pröva sig fram.