Civil kompetens stärker Hemvärnet

Hemvärnet finns inte bara på land utan är fyllt med en rad funktioner på marken, havet och i luften. I övningen kring det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck övas den breda verksamheten.

Vattnet skvätter högt runt de tre stridsbåtarna när de flyger fram över vattnet i 35 knop. Soldaterna som transporteras passar på att vila ögonen eller rätta till sin utrustning.
– Havet är något för mig och det är därför jag valt att vara maskinist på båten. Alla kan något och det finns en plats för alla i Hemvärnet, allt från busschaufförer till civilingenjörer, säger Stefan Petersson som varit medlem i Hemvärnet sedan 1991.

Kring Barsebäcks kärnkraftverk går soldaterna i låga ställningar. Det finns indikationer på att spelade motståndare finns i området. Hundföraren som ingår i plutonen klappar schäferhunden på magen, medan hunden gnyr av iver att få sätta igång och börja söka. Soldaterna rycker fram på området med havet och Öresundsbron i ryggen. Plötsligt dyker en motståndargrupp upp och en av Hemvärnets soldater blir skadad.

– Jag har växt oerhört mycket inom mitt yrkesområde, säger sjukvårdaren Benjamin Palm som jobbar som sjuksköterska även utanför Hemvärnet. På en vanlig klinik saknar du ofta träning på akut omhändertagande. Men här tvingas man ta snabba beslut, vilket stärker självförtroendet. Benjamin har tidigare varit med i olika frivilliga organisationer, men bestämde sig för att gå med i Hemvärnet som sjukvårdare då många av hans vänner också är medlemmar.

Båtarna fortsätter arbeta till sjöss då flygplan surrar i luften. Det är Hemvärnets underrättelsetjänst som har till uppgift att leta efter fientliga båtar. Planen dyker ner från 300 meters höjd till 50 meter över havsytan för att kunna se och ta bra bilder på de misstänkta båtarna. Sälarna som solar på stenarna längs kusten verkar inte bry sig, och från planet kan man se hur soldaterna grupperar i land.
– Det som utgör Hemvärnets breda kompetens beror mycket på de många olika civila bakgrunder vi har med oss, säger piloten Håkan Sjöberg.