Artilleriet förbereder för insats

Tisdag den 10 maj startade en fyra veckor lång övning vid Artilleriregementet. Övningen syftar till att förbereda förbandets artilleristridsgrupp inför beredskap. Alla i stridsgruppen kommer att delta i övningen. Fokus ligger på insats, soldatfärdigheter och det nya artillerisystemet Archer.

Artilleristridsgruppens pjäskompani under arbete. Övningen är fyra veckor lång, och sista veckan går hela stridsgruppen på hundra soldater ut i fält. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Thomas Lindell är ställföreträdande regementschef på Artilleriregementet. Han har planerat artilleristridsgruppens övning i ett halvår.
Thomas Lindell är ställföreträdande regementschef på Artilleriregementet. Han har planerat artilleristridsgruppens övning i ett halvår. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Thomas Lindell är ställföreträdande regementschef på Artilleriregementet. Han har planerat artilleristridsgruppens övning i ett halvår. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Artilleriregementet ansvarar för att sätta upp en artilleristridsgrupp till det svenska insatsförsvaret. Stridsgruppen som består av runt hundra soldater ska vara insatsberedda sommaren 2012. I stridsgruppen ingår det nya artillerisystemet Archer.

– Övningen förbereder oss väl för internationella insatser. Målet är att vi alla ska utvecklas både som artillerister och soldater, säger ställföreträdande regementschefen Thomas Lindell, som har planerat övningen.

Teori och praktik

I artilleristridsgruppen ingår ett pjäskompani, ledning, underhållsresurser och eldledare. Med hjälp av kunskaper och erfarenheter från insatsområden hittar man nya sätt att öva. Det gäller både scenariot, övningsmomenten och vem som övas.
– Vi har lagt in teori och praktik för alla soldater, även tekniker och stab. Det börjar som en teoretisk övning och kommer att sluta i en stor fältövning, säger Thomas Lindell som ser fram emot en spännande månad.

Vanlig arbetstid

Det är ovanligt att nästan ett helt förband övas samtidigt under så lång tid. Thomas Lindell som har planerat övningen det senaste halvåret har hittat kostnadseffektiva lösningar.
– Övningen pågår under vanlig arbetstid, förutom sista veckan i fält. Efteråt ska vi utvärdera och se om detta är ett lyckat övningskoncept.