Arbetsförmedlare testade soldatliv

De kommande åren behöver Halmstads garnison anställa cirka 1300 kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater. En stor utmaning där garnisonen kommer att behöva stöd. Därför samlades ett 30-tal arbetsförmedlare från västkusten i Halmstad för att lära sig mer om Försvarsmakten och vilka krav som ställs på den som vill bli soldat.

Ett 30-tal arbetsförmedlare fick testa på soldatliv i Halmstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Arbetsförmedlarna bjöds på en skumpig tur i pansarterrängbil 203.
Arbetsförmedlarna bjöds på en skumpig tur i pansarterrängbil 203. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Vida Ezzatpoor fick en ökad kunskap om Försvarsmakten och en ökad förståelse för soldatyrket.
Vida Ezzatpoor fick en ökad kunskap om Försvarsmakten och en ökad förståelse för soldatyrket. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Arbetsförmedlarna bjöds på en skumpig tur i pansarterrängbil 203. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Vida Ezzatpoor fick en ökad kunskap om Försvarsmakten och en ökad förståelse för soldatyrket. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– För att lyckas med rekryteringsmålen, måste vi möta och intressera massor av människor, säger Lv 6 rekryteringsansvarige Robert Trupp. Samtidigt är det inte alla som passar till yrket soldat. Där är arbetsförmedlingen en mycket viktig samarbetspartner för oss. De kan hjälpa oss att nå ut och framförallt att matcha rätt personer mot oss och vår kravprofil.

Förmiddagen ägnades åt olika föreläsningar om Försvarsmakten, soldatyrket och internationell tjänst, bland mycket annat. Eftermiddagen blev mer praktisk för arbetsförmedlarna som fick titta närmare på en stridsvagn och på luftvärnsrobotar, hålla i vapen och åka pansarterrängfordon under tiden som de som fick bära utrustning.

– Vi ville göra arbetsförmedlarna medvetna om att en soldat måste ha bra fysik för att orka med, både fysiskt och psykiskt, förklarar Robert Trupp tilltaget att låta sina gäster bära hjälm och kroppsskydd.

Johan Hedquist från arbetsförmedlingen i Frölunda tyckte att det varit en både nyttig och spännande dag.
– Jag har inte haft på mig en sådan här hjälm sedan jag gjorde lumpen 1988. Och hur jag upplevde det då har jag glömt. Det går inte att läsa sig till hur en soldats vardag ser ut. Därför är det oerhört värdefullt för oss att få se det på riktigt, förklarade han.

– Det har varit intressant, sa Vida Ezzatpoor från Järntorgets arbetsförmedling i Göteborg. Vi har fått en mycket bättre förståelse för Försvarsmakten som organisation och arbetsgivare, men också om soldatyrket. Det är ett fysiskt tufft jobb där jag tror att de som söker sig hit måste ha en stark motivation från början. Vem som helst kan inte bli soldat.