Amfibieregementet stödjer polisen

Amfibieregementets hemvärnsbataljon på Gotland stöttade polisen i sökandet av försvunnen kvinna. Drygt 50 hemvärnssoldater deltog i sökandet tidigt fredag morgon. Senare på förmiddagen återfanns kvinnan välbehållen dock något nedkyld men vid god vigör.

Natten till fredag fick vakthavande befäl på amfibieregementet en förfrågan om förbandet kunde stödja polisen med sökandet efter den försvunna kvinnan på Gotland.

– Jag fick order av vakthavande befäl på Amf 1 på torsdag kvällen att kalla in en styrka om 30 soldater för att stödja polisen. Redan efter någon timme hade jag fått ihop mer än 30 man. Klockan 6 fredag morgon infann sig hela styrkan i Visby hamn där polisen mötte upp. Vi blev väl mottagna av polisen som var bra förberedda på vår ankomst. Vi tilldelades kartor och sökområden, berättade Gunnar Enekvist, hemvärnsbataljonchef på Amf 1

Terrängen där det misstänktes att kvinnan hade försvunnit var bitvis ganska svårtillgänglig och polisen bedömde att mer personal behövdes. En helikopter kallades också in för sökandet.
– Jag ringde mina kompanichefer och kort därefter hade vi ytterligare 20 soldater som kunde hjälpa till, säger Gunnar. 

Efter att kvinnan hittats välbehållen genomfördes utvärdering med deltagande enheter ur polisen och försvarsmakten.

– Larmkedjan inom bataljonen fungerar oerhört bra, många var ju på väg till sina ordinarie jobb men ställde in allt annat för att kunna stödja polisen. När det väl gäller ställer alla i bataljonen upp, alla vill hjälpa till. Samarbetet mellan polisen och förbandet fungerade också mycket bra, avslutade Gunnar.