"Tung utbildning" för nyanställda

På Artilleriregementet och centrala Bodens har man den under vintern och vårvintern kunnat se ovanligt många stora och tunga fordon i trafiken. Det är utbildning för CE-körkort som pågår, det vill säga tung lastbil med tungt släp.

Närmare 40 soldater vid Artilleriregementet har nu genomgått utbildning för tung lastbil med tungt släp, att kunna koppla släp och göra kontroll före körning är en av de moment som ingår i förarprovet. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

– Vi har stort behov av förare, vi har och utbildar nu regementets nyanställda soldater. Utbildningen har tagit mellan 3-6 veckor beroende på vad de har för förkunskaper sen tidigare. En del har behörighet att köra lastbil sedan tidigare så de har kompletterat med utbildningen på släp. Andra behöver ta både för lastbil och släpvagn, berättar Patrik Sundberg, chef för motoravdelningen på regementet.

– Utbildningen är samma som en civil förarutbildning och vi har hittills under 2011 utbildat cirka 40 förare, fortsätter Patrik Sundberg.

Petra Engström och Björn Olofsson är två glada soldater som klarat uppkörningen.
– Jag vet inte om jag har fattat att jag klarat det än. Men det är jätteskönt att det är klart, berättar Björn och Petra håller med.