Svensk enhet säkrade Unama-kontoret efter demonstrationer

United Nations Assistace Mission in Afghanistans (Unama) kontor i Mazar-e-Sharif attackerades under fredagen klockan 16.42, lokal tid. Ett tusental demonstranter hade samlats för en fredlig demonstration i staden. Demonstrationen eskalerade då demonstranterna försökte ta sig in på FN-kontoret.

Den afghansk polisen, som tidigt var på plats, sköt varningsskott över demonstranterna. Klockan 16.59 stormades UNAMA-kontoret med resultatet att tre FN-anställda dödades. Motivet till demonstrationen är oklar. 

Efter att de afghanska säkerhetsstyrkorna begärt understöd från det norra kommandot (RC N) skickades bland annat en mindre svensk enhet ut till platsen för att säkra Unama-kontoret. RC N skickade en tysk skyddsstyrka för att säkra personal hos Unama och föra de dödas kroppar till camp Marmal. Säkerhetsläget i Mazar-e-Sharif anses inte vara försämrat på grund av gårdagens händelse.

Beredskapen på Provincial Reconstruction Team i Mazar-e-Sharif (PRT MeS) höjdes, i förebyggande syfte. PRT MeS ligger cirka tre kilometer från FN-kontoret.

– Vår första åtgärd var att förstärka skyddet av campen och ställa enheter i beredskap för att understödja den afghanska polisen och förebygga ytterligare våldssituationer, om det behövdes, säger överste Michael Nilsson, chef för PRT MeS.

– Vi hade hela tiden ett nära samarbete med den afghanska polisen. Det norra kommandot ansvarade för det övergripande stödet och delegerande av uppgiften, och hade kontakten med övriga afghanska säkerhetsstyrkor.

En utredning av händelsen har inletts av afghansk polis. Guvernören för Balkh-provinsen, Muhammad Atta Noor, säger i en presskonferens, under fredagskvällen, att 27 personer har gripits för upploppet och ytterligare personer förväntas gripas. Polisen beslagtog knivar, vapen och sprängämnen, i anslutning till gripandena, enligt guvernören.

– PRT:ts tankar går till de dödas anhöriga och vi beklagar förlusten, säger Michael Nilsson.