Sju mil, skoskav och slitna rekryter

– Det har varit en tuff vecka, helt klart. Samtidigt så har det varit väldigt utvecklande och lärorikt.Orden kommer från en av rekryterna hos Försvarsmakten i Skövde som precis har genomfört den avslutande fältveckan i sin utbildning till soldat.

Rekryten Fredrik Hildebrand tyckte att veckan var rolig och utmanande.
Rekryten Fredrik Hildebrand tyckte att veckan var rolig och utmanande.
Rekryten Fredrik Hildebrand tyckte att veckan var rolig och utmanande. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Rekryten Fredrik Hildebrand tyckte att veckan var rolig och utmanande. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Jag vet inte om jag registrerar de första skotten men jag väcks definitivt ur min sömn av upphetsade röster som skriker: ”Eldöverfall!”. Det blir en febril aktivitet i tältet och rekryterna kämpar med att få på sig kängor, stridssele och vapen.  Jag är sist ut ur tältet och när jag kommer ut i den värmländska morgondimman så är rekryterna redan positionerade i sina eldställningar och besvarar elden. Efter en kort stund ebbar skottlossningen ut och Golf Tango, den grupp jag följer, ger sig ut på patrull över mossmarken för att försäkra sig om att fienden är nedkämpad.

Det är dag sex av den avslutande fältveckan under den grundläggande militära utbildningen, GMU, och Försvarsmakten i Skövdes rekryter är förlagda på Horssjöns skjutfält en bit utanför Karlstad. Fältveckan är en chans för både rekryterna och deras befäl att inventera hur pass mycket de har lärt sig under sin tre månader långa utbildning.

– Övningen är en tuff utmaning både psykiskt och fysiskt och den visar verkligen varför vi måste pusha rekryterna så hårt under hela GMU, säger kapten Henrik Jonsson, chef på Gudhems kompani.

Gudhems kompani är det kompani som är ansvariga för rekryternas utbildning under deras inledande tre månader i Försvarsmakten. Dessa tre månader är snart slut och nästan alla de 87 rekryter som finns på kompaniet har sökt vidare anställning inom Försvarsmakten.

– Det har varit en rolig och utvecklande fältvecka. Visst blev man segare och tröttare framåt slutet på veckan och det tar på kroppen men det har varit kul, säger Fredrik Hildebrand.

Fredrik är en av rekryterna som i en dryg vecka har haft överlevnadsutbildning, sovit i nödbivack i minusgrader, haft skjutövningar, fått utbildning i de lagar som gäller i krig, testat sin utrustning för kemiska stridsmedel samt marscherat, marscherat och marscherat.

– Under den senare delen av veckan har vi gått flera mil i full stridsutrustning och packning, fortsätter Fredrik.

– Det handlar till stor del om att vi vill testa rekryternas gränser men också att de får en egen uppfattning om var dessa gränser går, avslutar Henrik.

När rekryterna kommer tillbaka till sin förläggning får de order om att bryta lägret, packa ihop och göra sig redo för nästa moment av övningen. Att rekryterna inte har ätit på nästan två dygn märks inte mycket utan de är fokuserade på sin utrustning och att de ska få med sig allt de kan tänkas behöva. När allting är ihoppackat så startar Golf Tango sin marsch mot nya utmaningar och de två dygn som återstår av fältveckan.