Rekryterna snart redo för nästa steg

Två månader har gått sedan 78 rekryter kom till K 3 för att påbörja sin grundläggande militära utbildning, GMU. En tid som varit både omvälvande, utmanande och lärorik och som om en månad kan leda till en provanställning som soldat inom Försvarsmakten.

Genomgång i samband med skyddsvaktsutbildning. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten
Tobias Hedlund kan tänka sig en fortsatt anställning i Försvarsmakten efter genomförd GMU.
Tobias Hedlund kan tänka sig en fortsatt anställning i Försvarsmakten efter genomförd GMU. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten
Simon Olsson har inte sökt vidare men utesluter det inte för framtiden.
Simon Olsson har inte sökt vidare men utesluter det inte för framtiden. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten
Tobias Hedlund kan tänka sig en fortsatt anställning i Försvarsmakten efter genomförd GMU. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten
Simon Olsson har inte sökt vidare men utesluter det inte för framtiden. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten

Sedan de första dygnen på förbandet har mycket hänt. Utbildningen gör dem redo för soldatyrket och innefattar allt från hur man håller koll på sin utrustning och hur man klär sig till vapenvård, stridsteknik, att sova utomhus och hur man klarar en lång marsch utan att få skoskav. Alla detaljer är viktiga och det är mycket mer än det uppenbara som gör att man blir en bra soldat.

Utbildningen genomförs i olika delar där man fokuserar på olika områden av yrket, som patrull, försvar och skyddsvakt. Vid sidan av detta ska man även få en förståelse för Försvarsmaktens roll i samhället, för uppgiften man har som soldat, verksamhetssäkerhet och sin egen roll i en grupp.

Motivationen är hög

Just nu är det skyddsvaktsutbildning som gäller, vilket innebär att man lär sig att agera post, genomföra sökningar av fordon och hålla koll på omgivande terräng. Uppstår det en hotfull situation ska man veta hur man korrekt hanterar den för att försvara det objekt man ansvarar för.

Plutonchef Norlander tycker att det hittills har gått mycket bra att hålla i utbildningen.
– De flesta som är här är motiverade på rätt sätt. De är medvetna om att det är ett yrke som hägrar och då har de också den rätta inställningen för att klara utbildningen. De som är godkända kommer sen att få stanna kvar hos oss i sex veckor för inledande utbildning mot befattning och sedan går de vidare ut på bataljonerna.

Värdefull tid

Med en knapp månad kvar av utbildningen är det dags att bestämma sig för om man vill söka anställning eller om man vill gå tillbaka till det civila livet. För den som är intresserad av att arbeta på K 3 väntar en vidareutbildning mot olika befattningar, som exempelvis kulspruteskytt, signalist eller sensoroperatör. Men även för den som inte vill fortsätta den militära karriären har utbildningen varit värdefull.

– Kompisarna är en stor grej. Hade man åkt härifrån efter de första dygnen när allt var som svårast hade man ju missat allt det roliga man har haft tillsammans, säger Simon Olsson som inte har sökt anställning direkt efter utbildningen men inte heller utesluter det för framtiden. Befälen brinner verkligen för det som de gör och de är engagerade, vilket också är en väldigt positiv upplevelse, fortsätter han.

Någon som däremot valt att söka anställning vid en av K 3:s insatsbataljoner är Tobias Hedlund. För honom var det Underrättelsebataljonen som lockade mest.

– Jag tyckte deras befattningar var intressanta. Inledningsvis visste jag inte skillnaden mellan de olika bataljonerna men nu har jag insett att spaning intresserar mig mycket. Jag kan också tänka mig att bli officer i framtiden.

Av de 78 som ryckte in i slutet av januari är det idag 69 kvar. Om en månad är den första kullen rekryter som genomfört GMU på K 3 redo för nästa steg.

Om du vill veta mer om hur det kan vara att göra GMU på K 3 kan du gå in på www.youtube.com/k3webb och titta på filmer som följer rekryternas första veckor på K 3.