Nytändning för hemvärnet

Norrbottensgruppen avslutade under söndagen en så kallad ”särskild övning förband”, SÖF, med över 100 hemvärnssoldater ur 63:e hemvärnsbataljonen. – Vi har gjort om vårt utbildningssystem helt, tidigare övade vi oftast över två dagar på helger och det var svårt att hinna något innan det var dags för soldaterna att åka hemberättar major Kalle Olsson, bataljonschef och övningsledare.

Fredrik Hermansson och hans kamrater i insatskompaniet brinner för uppgifterna Hemvärnet.
Fredrik Hermansson och hans kamrater i insatskompaniet brinner för uppgifterna Hemvärnet.
Fredrik Hermansson och hans kamrater i insatskompaniet brinner för uppgifterna Hemvärnet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Kalle Olsson vid Norrbottensgruppen är också bataljonschef för 63. hemvärnsbataljonen.
Major Kalle Olsson vid Norrbottensgruppen är också bataljonschef för 63. hemvärnsbataljonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fredrik Hermansson och hans kamrater i insatskompaniet brinner för uppgifterna Hemvärnet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Kalle Olsson vid Norrbottensgruppen är också bataljonschef för 63. hemvärnsbataljonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna, har idag en medelålder på cirka 35 år och förfogar över modern och rätt anpassad utrustning för uppgifterna . Ändå är det inte bara dessa saker som utvecklats under de senare åren. Också organisationen och övningsformerna har moderniserats. Under den fyra dagar långa övningen som inleddes under torsdagen har  träning bedrivits på stor bredd. Allt från det nya radiosystemet RAKEL, fordonsförarutbildning, hundförarutbildning, skjutningar med prickskyttegevär, pistol, automatkarbin, granatgevär eller pansarskott till utbildning i stridsskjutning under övningens sista dag.
– Det nya utbildningssystemet har verkligen gett en nytändning, vi kan bygga upp ett slagkraftigt hemvärn från grunden. SÖF är lite av starten på den uppbyggnaden och vi gnuggar nu soldaterna i respektive befattning, säger Kalle Olsson.

Alla kan bidra

Hemvärnet är en organisation där deltagarna kan bidra på många olika nivåer. Generellt sett innebär ett deltagande i hemvärnet att soldaterna tjänstgör mellan fyra och åtta dagar per år. Den senare siffran gäller för de insatskompanier som lite tränas mer. I hemvärnet ingår också personal från ett antal frivilligorganisationer. Personal från vissa av dem deltog också under denna SÖF.
– Vi har rekryterat många yngre den senaste tiden men de gamla trotjänarna har fortfarande en mycket viktig uppgift i våra bevakningskompanier, understryker Kalle Olsson.

Hemvärnet i södra Norrbotten hade tidigare två bataljoner, Lule älvdals och Pite älvdals hemvärnsbataljoner och är nu sammanslaget till en, 63:e hemvärnsbataljonen. Soldaterna i bataljonen kommer från Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog och  Jokkmokks kommuner. Bataljonen utbildas av Norrbottensgruppen i Boden, en av fem utbildningsgrupper för hemvärn under I 19:s ledning.

Vapensystem

På Kusträsk skjutfält ett par mil norr om Boden är det olika vapensystem som är i fokus, här utbildas soldaterna bland annat på pansarskott, granatgevär, kulspruta och Ak 4.
– Varje soldat ska bli specialist på sin huvuduppgift innan vi går vidare med nästa steg då vi till hösten genomför så kallad KFÖ, krigsförbandsövning. Då kommer vi att fokusera på att få ihop grupp och pluton till en väl fungerande enhet, fortsätter Kalle Olsson. 

”Vi brinner för det här”

Fredrik Hermansson gjorde värnplikten vid Arméns jägarbataljon 2006-2007 och är nu gruppchef vid ett av insatskompanierna på bataljonen.
– Vi några kompisar som gick med i hemvärnet efter lumpen och sedan har det bara byggts på, det har blivit att rekrytera ur kamratkretsen. Nu bildar mitt kompisgäng en grupp på kompaniet och vi brinner för det här, jag gjorde till exempel själv över 300 timmar i hemvärnet under 2010, det är närmare två veckor totalt, berättar Fredrik Hermansson.