Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna, har idag en medelålder på cirka 35 år och förfogar över modern och rätt anpassad utrustning för uppgifterna . Ändå är det inte bara dessa saker som utvecklats under de senare åren. Också organisationen och övningsformerna har moderniserats. Under den fyra dagar långa övningen som inleddes under torsdagen har träning bedrivits på stor bredd. Allt från det nya radiosystemet RAKEL, fordonsförarutbildning, hundförarutbildning, skjutningar med prickskyttegevär, pistol, automatkarbin, granatgevär eller pansarskott till utbildning i stridsskjutning under övningens sista dag.
– Det nya utbildningssystemet har verkligen gett en nytändning, vi kan bygga upp ett slagkraftigt hemvärn från grunden. SÖF är lite av starten på den uppbyggnaden och vi gnuggar nu soldaterna i respektive befattning, säger Kalle Olsson.
Alla kan bidra
Hemvärnet är en organisation där deltagarna kan bidra på många olika nivåer. Generellt sett innebär ett deltagande i hemvärnet att soldaterna tjänstgör mellan fyra och åtta dagar per år. Den senare siffran gäller för de insatskompanier som lite tränas mer. I hemvärnet ingår också personal från ett antal frivilligorganisationer. Personal från vissa av dem deltog också under denna SÖF.
– Vi har rekryterat många yngre den senaste tiden men de gamla trotjänarna har fortfarande en mycket viktig uppgift i våra bevakningskompanier, understryker Kalle Olsson.
Hemvärnet i södra Norrbotten hade tidigare två bataljoner, Lule älvdals och Pite älvdals hemvärnsbataljoner och är nu sammanslaget till en, 63:e hemvärnsbataljonen. Soldaterna i bataljonen kommer från Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks kommuner. Bataljonen utbildas av Norrbottensgruppen i Boden, en av fem utbildningsgrupper för hemvärn under I 19:s ledning.
Vapensystem
På Kusträsk skjutfält ett par mil norr om Boden är det olika vapensystem som är i fokus, här utbildas soldaterna bland annat på pansarskott, granatgevär, kulspruta och Ak 4.
– Varje soldat ska bli specialist på sin huvuduppgift innan vi går vidare med nästa steg då vi till hösten genomför så kallad KFÖ, krigsförbandsövning. Då kommer vi att fokusera på att få ihop grupp och pluton till en väl fungerande enhet, fortsätter Kalle Olsson.
”Vi brinner för det här”
Fredrik Hermansson gjorde värnplikten vid Arméns jägarbataljon 2006-2007 och är nu gruppchef vid ett av insatskompanierna på bataljonen.
– Vi några kompisar som gick med i hemvärnet efter lumpen och sedan har det bara byggts på, det har blivit att rekrytera ur kamratkretsen. Nu bildar mitt kompisgäng en grupp på kompaniet och vi brinner för det här, jag gjorde till exempel själv över 300 timmar i hemvärnet under 2010, det är närmare två veckor totalt, berättar Fredrik Hermansson.