Moment bevakningsuppgift

Under projekt nummer sex – ”Aldrig ge upp” för rekryterna på den grundläggande militära utbildningen, GMU ingick en bevakningsuppgift. För rekryten Sebastian Löfquist skulle detta kunna vara en framtida arbetsuppgift.

Sebastian Löfquist utför tillsammans med sina kamrater en bevakningsuppgift. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Nina Gabrielsson, 22 år från Alvesta, blivande maskinare.
Nina Gabrielsson, 22 år från Alvesta, blivande maskinare. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Hanna Rydén, 20 år från Varberg och Linus Karlsson, 20 år från Karlskrona på post.
Hanna Rydén, 20 år från Varberg och Linus Karlsson, 20 år från Karlskrona på post. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Nina Gabrielsson, 22 år från Alvesta, blivande maskinare. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Hanna Rydén, 20 år från Varberg och Linus Karlsson, 20 år från Karlskrona på post. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten

Scenariot som momentet byggde på var att förrådspersonal från Försvarsmaktens logistik, FMLOG hade uppmärksammat en skåpbil och två okända personer som var i färd med något i närheten av ett skyddsobjekt. FMLOG-personalen drog sig då tillbaka och kontaktade förbandet som larmade insatsstyrkan. Insatsstyrkan, i det här fallet en av plutonerna på rekrytkompaniet, fick i uppgift att kontrollera objektet och väl på plats bekräftades misstankarna om kriminell verksamhet. Insatsstyrkan valde då att omhänderta de två misstänkta personerna.
 
- Det beskrivna är ett bevakningsmoment där rekryterna ska agera med stöd av de lagar och förordningar som de har lärt sig under skyddsvaktsutbildningen. Rekryten får en bra målbild över hur det kan gå till, säger Henrik Svensson, ställföreträdande plutonschef och ansvarig för övningsmomentet.
- Momenten skiljer sig lite beroende på plutonen och dagsformen. Just för den här plutonen gick det bra, de är lite ovana men de löste det bra, enligt Henrik.

Nina Gabrielsson, 22 år från Alvesta tycker att övningen hittills har varit utmanande men rolig.
- Det känns ganska bra, väldigt nytt, annorlunda och spännande. Nina vill fortsätta inom Försvarsmakten och kommer att utbilda sig till maskinare.

Sebastian Löfquist, 22 år från Lund har sökt till den insatsberedda skyddsstyrkan, IBSS på Marinbasen efter grundutbildningen.
- Det verkar roligt, säger Sebastian som kan vänta sig arbetsuppgifter i likhet med just det här övningsmomentet.

Hanna Rydén, 20 år från Varberg och Linus Karlsson, 20 år från Karlskrona står som poster på väg in mot skyddsobjektet.
- Det är lite klurigt att veta hur vi ska göra, det är mycket att tänka på, vi är lite trötta också för vi har varit uppe sen klockan två i natt, säger Hanna. Om projektet "Aldrig ge upp" som övningsmomentet ingår i tycker båda att det känns spännande inför vad som komma skall.
- Det är lite tungt, vi vet ju vad som väntar med lite sömn och lite mat...