Mitt i prick Tim!

Rekryterna som nu genomför den tre månader långa grundläggande militärutbildningen Bodens garnison är nu inne på den näst sista utbildningsveckan. En av rekryterna är gotlänningen Tim Redner som är uttagen att bli officer och pilot i flygvapnet.– Det här känns helt rätt för mig och jag blev ännu mer övertygad efter ett av de två besöken på F 21 i Luleå då jag fick flyga med skolflygplanet SK 60.

Kapten Magnus Söderström, plutonchef.
Kapten Magnus Söderström, plutonchef.
Kapten Magnus Söderström, plutonchef. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Vädret har varierat mycket under utbildningen. Men såna här dagar är det underbart att vara ute, säger Tim Redner som passar på att borsta tänderna i vårsolen på Tåme skjutfält.
– Vädret har varierat mycket under utbildningen. Men såna här dagar är det underbart att vara ute, säger Tim Redner som passar på att borsta tänderna i vårsolen på Tåme skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Magnus Söderström, plutonchef. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Vädret har varierat mycket under utbildningen. Men såna här dagar är det underbart att vara ute, säger Tim Redner som passar på att borsta tänderna i vårsolen på Tåme skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De 18 rekryterna som nu genomför sin GMU är alla uttagna att bli officerare. Om två veckor är GMU:n över och veckan därpå inleds KMU, den kompletterande militära utbildningen. Elva av rekryterna gör sin KMU i Boden och nio gör den i Enköping på Ledningsregementet.

”Aldrig ge upp”

GMU är uppdelad i sju delprojekt och föregående helg inleddes det sjätte projektet som kallas ”Aldrig ge upp”. Övningen syftar till att låta rekryterna hitta sina gränser under fysisk och psykisk påverkan. Veckan innehåller bland annat överlevnadsutbildning med övernattning i skärmskydd, skarpskjutning enskilt, i stridspar och i grupp, patrulluppdrag och skyddsvaktsprov.

Under övningen som genomförs på Tåme skjutfält norr om Skellefteå i Västerbotten får rekryterna inte veta vad som väntar nästa dygn för att få prova leva i ovisshet. Var och en ska även nedteckna sina upplevelser i en dagbok. Några av målen med övningen är att rekryterna ska öka sin förmåga att bibehålla sitt stridsvärde under flera dygn, öka sin egen självinsikt och förstå gruppdynamikens inverkan på resultatet.

Pressa sig själv

Under onsdagen var det strid från och försvar av stridsställning på schemat. Vid ett av genomförandena var det Tim Redners tur att prova på att vara gruppchef under stridsskjutningen.
– Det här är bra träning i att ge rätta kommandon så att man leder sina kamrater rätt under en stridssituation. Veckan har hittills varit mycket bra, det är en övning då man får pressa sig själv lite mer och se vad man går för, säger Tim.

– Det är skärpta killar och tjejer som genomför GMU, det syns att de har viljan att bli officer. Vi som utbildar ser nu fram emot KMU:n som vi inleder den 2 maj. Vi börjar direkt med en fjällmarsch den första veckan, då ska deltagarna bland annat få öva på att leda grupp under förflyttning i fjällterräng, berättar kapten Magnus Söderström är chef för GMU-plutonen.

En av 800

Tim Redner är en av dem som ska genomföra sin KMU i Enköping med två veckor vid Luftstridsskolan i Uppsala.
– Det känns lite nästa lite overkligt att jag snart börjar KMU, jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att bli pilot. Vi var 800 sökande och uttagningsprocessen tog sex dagar, av dessa 800 är vi nu fyra kvar så det känns verkligen som att jag hamnade mitt i prick när jag sökte till Försvaret, avslutar han.