Livgardet och Kulturskolan välkomnande våren

När Arméns musikkår framförde sin premiärkonsert i Berwaldhallen i söndags bjöds det på en bred repertoar. Pampiga toner ur filmen Jurassic Park kontrasterades med svensk militärmarsch och ett musikstycke komponerat av Tjajkovskij som framfördes tillsammans med elever från Kulturskolan.

Under söndagens premiärkonsert fick Arméns musikkår hjälp av Kulturskolan Stockholm som bland annat spelade i foajén innan konserten. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Våren hälsades med förenade krafter då musikkåren och Kulturskolan framförde Pjotr Tjajkovskijs Ouverture solenelle 1812.
Våren hälsades med förenade krafter då musikkåren och Kulturskolan framförde Pjotr Tjajkovskijs Ouverture solenelle 1812. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Blåsare ur Arméns musikkår.
Blåsare ur Arméns musikkår. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Våren hälsades med förenade krafter då musikkåren och Kulturskolan framförde Pjotr Tjajkovskijs Ouverture solenelle 1812. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Blåsare ur Arméns musikkår. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Sammanlagt medverkade ett 70-tal elever från Kulturskolan vid konserten som blev ett avstamp för säsongen. Samarbetet mellan skolan och Livgardet är ett sätt för Livgardet att stimulera intresset för blåsmusik och försvarsmusik bland unga.

– Det är viktigt att alla hjälps åt att föra vidare traditionen med blåsmusik. För våra elever har det varit mycket inspirerande att få spela tillsammans med Arméns musikkår. Eleverna har blivit bättre på sina instrument under övningarna, och nu förstår de varför det är viktigt att öva, sa Gunilla Lund Jungstedt från Kulturskolan efter konserten.

Aina Rodikova är en av de elever som deltog. Enligt Aina finns det ett stort intresse bland eleverna att arbeta i någon av Försvarsmusikens tre musikkårer i framtiden.
– Absolut. Musikkårerna är jättegrymma, sa Aina som spelade tvärflöjt under konserten.

I övrigt bjöd programmet på Uvertyr till ödets makt av Giuseppe Verdi, svenska arméns revelj och andra kända musikstycken.
– Arméns stora revelj spelas inte särskilt ofta, men nu är den plötsligt aktiv igen och det är glädjande, sa Göran Mellblom, chef för Arméns musikkår.

Konserten avslutades med att publiken, musikkåren och Kulturskolan ställde sig upp och sjöng den svenska nationalsången med förenade röster.