HMS Jägaren i sjöräddningsinsats

I lördags kväll svarade HMS Jägaren som förflyttade sig längs sydkusten på ett anrop. Seglare hade påträffat en kropp i vattnet.

HMS Jägaren patrullerar kontinuerligt västkusten. Foto: Försvarsmakten

En och en halv timme efter anropet är Jägaren på plats tillsammans med andra enheter från Svenska Sjöräddnings Sällskapet (SSRS) och en svensk SAR-helikopter. Kroppen bärgas av SSRS-enheten och förs till land där polis väntar för identifiering.

Jägaren medverkar sedan vid sökandet efter fler försvunna personer, troligtvis tre trollingfiskare som tidigare under dagen gått ut från Simrishamn i en mindre öppen fritidsbåt. I sökandet deltar förutom HMS Jägaren en svensk och en dansk helikopter, tillsammans med tre enheter från Sjöräddningssällskapet och ytterligare tre båtar.

Helikoptrarna letade under två timmar innan de avbröt.

De sjögående enheterna letade vidare utan framgång i cirka fem och en halv timme innan en av enheterna kl 04.38 rapporterade att ännu en person var funnen. Kroppen bärgades och togs till Simrishamn för identifiering.

Trots ytterligare sökningar i området hittades inget mer och klockan 05.50 avbryter SSRS enheter sökandet. Jägaren fortsätter enskilt fram till klockan 07.00 då ärendet lämnas över till polismyndighet för fortsatt handläggning då hoppet om att finna någon vid liv inte längre finns.

– Detta är en svår men ständig närvarande uppgift som kan ställas till oss närhelst vi befinner oss till sjöss med våra fartyg, säger Fleming Karsberg, fartygschef på HMS Jägaren.