GMU: Bra start hos Gävleborgsgruppen

Den första grundläggande militära utbildningen (GMU) hos Gävleborgsgruppen har fått en mycket bra start. Utbildningen, som pågår från den 14 mars till den 10 juni, får beröm både från högkvarteret och från rekryterna.

Kapten Thorwall går igenom ett övningsmoment med rekryterna Nyberg och Jacobsson. Foto: Hans Vandér/Gävleborgsgruppen
– Ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv, säger rekryt Stockselius från Uppsala, när han berättar om livet som rekryt och om utbildningen i Marma.
– Ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv, säger rekryt Stockselius från Uppsala, när han berättar om livet som rekryt och om utbildningen i Marma. Foto: Hans Vandér/Gävleborgsgruppen
Rekryt Norin från Stockholm är en av de åtta kvinnorna i GMU-plutonen som består av 33 rekryter.
Rekryt Norin från Stockholm är en av de åtta kvinnorna i GMU-plutonen som består av 33 rekryter. Foto: Hans Vandér/Gävleborgsgruppen
– Ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv, säger rekryt Stockselius från Uppsala, när han berättar om livet som rekryt och om utbildningen i Marma. Foto: Hans Vandér/Gävleborgsgruppen
Rekryt Norin från Stockholm är en av de åtta kvinnorna i GMU-plutonen som består av 33 rekryter. Foto: Hans Vandér/Gävleborgsgruppen

Efter att införandesamordnare GMU, överste Lars Hammarlund, och hans delegation besökt utbildningsanläggningen i Marma, skrev de i uppföljningsprotokollet bland annat:
”Förbandet ger intryck av att ha planerat och förberett utbildningen väl. Erfaren och stabil plutonchef som har koll på såväl helhet som detaljer. Plutonchef och övrigt befäl har god blick för hur kommande projekt ska genomföras. Läget inför fortsatt utbildning uppfattas som mycket stabilt.”

Nöjda rekryter

Rekryterna känner sig alla som vinnare. Vinnare därför att alla är nöjda med att ha gjort rätt val när de sökte till GMU. Flera rekryter har redan gjort sitt yrkesval. Drömmen om ett liv som yrkesofficer kan nu bli verklighet. Redan nu har flera rekryter bestämt sig för att söka till hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna efter avslutad GMU. Många rekryter känner sig stolta över att få göra ”lumpen”. Att de fått chansen att genomföra en militär utbildning som på sikt kan leda till att de får delta i olika internationella insatser långt utanför rikets gränser. Hemvärnet har fått en allt mer betydelsefull uppgift när det gäller stödet vid kriser och händelser där samhällets egna resurser inte räcker till. Just stödet till samhället hemmavid känns rätt och riktigt för några av rekryterna och de kan mycket väl tänka sig att gå till hemvärnet efter avslutad utbildning.

Bästa beslutet

– Ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv, säger rekryt Stockselius från Uppsala, när han berättar om livet som rekryt och om utbildningen i Marma.
– Mina kompisar hade gjort lumpen och tyckte att jag skulle ta chansen att prova på det militära livet. Jag ville testa någonting nytt och sökte därför till GMU. Visst var det en stor omställning att byta ut stadslivet i Uppsala mot skogen och vildmarken i Marma. Inledningen var riktigt tuff men det var bara att bita ihop och gilla läget. Nu känns allting bara bra. Jag gillar militärlivet för man får lära sig sådant man har nytta av också i det civila livet. Det bästa med GMU är att jag får jobba tillsammans alla trevliga kamrater i plutonen. Dessutom ser våra duktiga befäl till att vi får en riktigt ”högklassig” utbildning. Det känns bra, säger rekryt Stockselius.

Trivs i Marma

Rekryt Norin från Stockholm är en av de åtta kvinnorna i GMU-plutonen som består av 33 rekryter.
– Jag gillar friluftsliv och ville ge mig själv en riktig utmaning. Jag sökte till GMU efter att ha läst en informationsbroschyr som jag fick hem i brevlådan. Jag överraskade mig själv och noterade bra testresultat, så visst var det skoj att jag blev antagen till utbildningen. Allting bara rullar på. Det händer alltid någonting nytt. Man växer hela tiden med uppgiften, så att säga. Mycket handlar om att lära känna sig själv. Och det bästa av allt: det goda kamratskapet. När jag var hemma på min första helgpermission längtade jag tillbaka till Marma, berättar rekryt Norin.