Första vingslagen i nya rollen

För många är det första gången. Efter några veckors arbete med bedömmande, ordermallar, rekognosering och ledning av kaderförband på Fältarbetsskolan, får eleverna på Officersprogrammet Fältarbeten 2009/2012 prova sina vingar och leda en riktig pluton.

Kadett Lindgren under framryckning. Foto: Roger Mild/Ing 2/Försvarsmakten
En kadett under taktiska förberedelser.
En kadett under taktiska förberedelser. Foto: Roger Mild/Ing 2/Försvarsmakten
Rekryter i eldställning under ett stridsmoment.
Rekryter i eldställning under ett stridsmoment. Foto: Roger Mild/Ing 2/Försvarsmakten
En kadett under taktiska förberedelser. Foto: Roger Mild/Ing 2/Försvarsmakten
Rekryter i eldställning under ett stridsmoment. Foto: Roger Mild/Ing 2/Försvarsmakten

Truppen som eleverna tränar med är de två första rekrytplutonerna vid Lifkompaniet på Ing 2. Rekryterna genomför sin övning ”Aldrig ge upp”.

Eleverna vid Fältarbetsskolan får möjlighet att prova och utveckla sina färdigheter att leda sin pluton inom uppgifterna strid, marsch och förläggning. Övningsveckan har innehållit en mängd olika utmaningar som varit både lätta och svåra. Allt från trötta och slitna soldater som kämpat hårt med stridsskjutning till plutonsanfall inom kompaniets ram. Efter tunga dagspass har det också behövts återhämtning för att lyckas med nästa dags verksamhet på bästa sätt. Vissa moment har även genomförts nattetid, till exempel strid i bebyggelse.

Officerseleverna tycker att ledarskapsträningen varit utmanande och är nöjda med att de fått tillämpa och prova sina teoretiska kunskaper.
– Det är först här man ser om det verkligen fungerar, säger en av eleverna efter sin truppföring.