Första GMU-kullen ryckte ut

Den allra första kullen rekryter som genomfört den grundläggande militära utbildningen, GMU, har ryckt ut med en högtidlig avslutningsceremoni. Sedan de ryckte in i januari har rekryterna utbildats i högt tempo och fått uppleva och lära sig mycket nytt.

Högtidlig ceremoni på paradplan med fanvakt. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Erik Pettersson tar emot priset som plutonens bäste kamrat av regementschef Lennart Klevensparr.
Erik Pettersson tar emot priset som plutonens bäste kamrat av regementschef Lennart Klevensparr. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Chefen för utbildningsenheten, Lars Olsson, sa att han imponerats av rekryternas vilja.
Chefen för utbildningsenheten, Lars Olsson, sa att han imponerats av rekryternas vilja. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Sandra Ragnarsson och Kenni Persson.
Sandra Ragnarsson och Kenni Persson. Foto: Christian Lövgen/Försvarsmakten
Erik Pettersson tar emot priset som plutonens bäste kamrat av regementschef Lennart Klevensparr. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Chefen för utbildningsenheten, Lars Olsson, sa att han imponerats av rekryternas vilja. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Sandra Ragnarsson och Kenni Persson. Foto: Christian Lövgen/Försvarsmakten

– Det har gått jättefort, säger Amanda Fors från femte pluton.
– Samtidigt som det bara gått tre månader, har vi lärt oss oerhört mycket, fyller Sandra Ragnarsson i. I början var det kaos! Ingen av oss hade koll på någonting första veckan. Jag kommer ihåg att vi frågade befälen om allt, som vilka vantar vi skulle ha på oss och om det var okej att sätta på sig regnkläderna om det regnade, skrattar hon.

Högt tempo

– Jag tycker inte att det märkts av att vi har varit de första som gått utbildningen, säger Erik Pettersson. Tempot har varit högt och kanske är tre månader i kortaste laget, eftersom det inte finns några marginaler för att kunna ta igen något om man skulle hamna efter på grund av sjukdom eller annat. Men befälen har varit fantastiskt duktiga, berömmer han och Kenni Persson håller med.
– Strukturen och organisationen inom Försvarsmakten imponerar på mig. Det blir kul när allt funkar som det ska, säger han.
– Jag trodde att det skulle vara en annan jargong inom det militära, med bestraffningar och skäll, säger Sandra Ragnarsson, men alla fem GMU-plutonerna här har haft riktigt bra befäl.Detblir ordning och reda ändå.
Trots den knappa tiden tre månader känner sig Erik Pettersson redo för nästa steg. Redan på måndag påbörjar han en provanställning som soldat på Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS.
– Ett tag var jag orolig för om jag skulle vara mogen uppgiften, men efter att jag pratat med FMTS och om hur de kommer att fasa in mig i tjänsten känner jag mig redo.

Bästa minnet

De tre månadernasutbildning har gett rekryterna minnen för livet.
– För min del kommer jag aldrig glömma överlevnadsdygnen under Projekt 6 – Att aldrig ge upp, säger Amanda Fors. Det var jobbigt och påfrestande att vara hungrig och trött, men jag lärde känna mig själv på ett nytt sätt.Det var både lärorikt och faktiskt riktigt roligt.
– För mig är det alla människor jag lärt känna, säger Erik Pettersson. Vi har levt så tätt ihop och varit tvungna att samarbeta. Om tio år kanske jag inte kommer ihåg allt vi gjorde på GMU:n, men människorna kommer jag att minnas.

Rekryterna kom till Halmstad från olika håll i landet och nu ska de 121 som rycker ut gå vidare på olika vägar igen. 55 går vidare till den kompletterande militära utbildningen, KMU, som behövs för specialistofficers- eller officersutbildning. Cirka 50 har sökt anställning som soldat. Erik är alltså en av dem precis som Amanda som börjar sin anställning på Lv 6. Sandra är en av de som ska gå KMU och utbilda sig till specialistofficer och Kenni ska tillbaka till den civila världen och fortsätta driva sitt egna företag.
– Jag tar med mig ordning och struktur från tiden här till företagetoch hur man engagerar andra människor, det kommer jag ha stor nytta av, säger Kenni Persson.