Familjen var med sista dagen

De anhöriga till personalen i KS 22 var med under den sista dagen som förbandet var samlat. Anhörigstödet knöts ihop med umgänge och information. Familjerna fick också möjlighet till en insyn i den militära vardagen.

En åktur i pansarterrängbil var uppskattat på anhörigdagen. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Anhöriga fick se militär utrustning i Eksjö.
Anhöriga fick se militär utrustning i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Högtidlig ceremoni med många anhöriga på plats.
Högtidlig ceremoni med många anhöriga på plats. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Arméinspektören medaljerade KS 22.
Arméinspektören medaljerade KS 22. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Anhöriga fick se militär utrustning i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Högtidlig ceremoni med många anhöriga på plats. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten
Arméinspektören medaljerade KS 22. Foto: Peter Gustafsson/Försvarsmakten

Under några dagar efter hemkomsten från insatsen i Kosova har KS 22 personal befunnit sig på Ing 2. Utrustning har vårdats och återlämnats, så kallade hemkomstsamtal har genomförts och personalen har umgåtts med varandra. Det är många intryck som ska smältas efter intensiva månader tillsammans.

Under den allra sista dagen fanns även de anhöriga på plats. Soldater och officerare i KS 22 fick möjlighet att presentera kollegor och berätta om sin vardag. Många nyttjade också tillfället att närmre titta på militär utrustning och att ta en åktur i militära fordon.

– Det är skönt att han är hemma igen, säger Kajsa Daun. Det har varit en lång period men vi har kunnat hålla kontakt med varandra på ett bra sätt. Sen har anhörigstödet också fungerat jättebra.

Högtidlig medaljceremoni

På torsdagskvällen fick alla i KS 22 motta Försvarsmaktens medalj för internationell insats efter välförtjänt tjänstgöring i Kosovo. På uppdrag av Överbefälhavaren tilldelade Arméinspektör, Berndt Grundevik, alla och envar medaljen och tackade genom ett rejält handslag. Den stämningsfulla ceremonin inramades på torget i Eksjö av Hemvärnets Musikkår och Smålands karoliner och husarer.

Arméinspektören framförde i ett tal ett stort tack för de förtjänstfulla insatserna under missionen. Han sa också att KS 22 insats inte uppmärksammats av media eller politiker lika tydligt som insatsen i Afghanistan. Berndt Grundevik ville dock vara tydlig på två punkter.
– Er insats är enligt min uppfattning lika mycket värd och lika viktig som i andra insatsområden. För det andra så är det den svenske soldatens kvalité som gör de svenska fredsbevarande insatserna framgångsrika.

Arméinspektören vände sig också i sitt tal till alla de anhöriga som fanns på plats i Eksjö.
– Utan Ert stöd skulle inte våra internationella styrkor fungera.