En historisk start från F 17

Lördag morgon, dimman ligger tät över Kallinge. Blekinge flygflottilj, F 17 skall idag starta med tre JAS 39 Gripen. Inget konstigt med det, precis som vanligt, men ändå inte. Skillnaden är destinationen och uppgiften.

Foto: Försvarsmakten

Sverige skall delta i en av FN sanktionerad mission. Luftrummet över Libyen skall bevakas och libyskt flyg skall hindras från att verka.

Efter att Gripenplanen bogserats ut ur hangaren och teknikerna klargjort dem så är det dags för piloterna att sätta sig i, starta upp och göra en check av systemet.  System go!

- Klart taxa för start bana 01.

De tre planen kan knappt skönjas av mediauppbådet som samlats på den västra sidan av fältet. Plötsligt börjar det mullra i norr, ett ljus börjar skönjas i dimman, där! Nu ser vi den första, den växer i storlek och precis framför oss lättar den  från marken och försvinner nästan direkt. De är på väg!

Det är femtio år sedan Sverige sist var ute i världen i en skarp mission med stridsflyg. Det är inte utan stolthet man ser ”våra grabbar” som skall ge sitt bidrag till världsfreden.

Lycka till, ta väl vara på er.