En helt ny utmaning

Både för Försvarsmakten och Arbetsförmedlingarna innebär det nya konceptet med anställda soldater en helt ny utmaning. Därför samlades 28 representanter från Arbetsförmedlingarna i Norrbotten och Västerbotten i Boden under tisdagen den 29 mars för att utbyta erfarenheter och information med representanter från Försvarsmakten.

David Nyberg, soldat på 91. Artilleribataljonen, visar en av representanterna från Arbetsförmedlingen hur utrustningen ska tas på. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Personalen från Arbetsförmedlingen fick även prova på en att ställa upp på militärt vis.
Personalen från Arbetsförmedlingen fick även prova på en att ställa upp på militärt vis. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Liz Asplund från Arbetsförmedlingen i Kiruna i samtal med rekryteringsofficer Stina Johansson.
Liz Asplund från Arbetsförmedlingen i Kiruna i samtal med rekryteringsofficer Stina Johansson. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Rolf Olsson, Arbetsförmedlingen, sammanfattar förmiddagens information.
Rolf Olsson, Arbetsförmedlingen, sammanfattar förmiddagens information. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Personalen från Arbetsförmedlingen fick även prova på en att ställa upp på militärt vis. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Liz Asplund från Arbetsförmedlingen i Kiruna i samtal med rekryteringsofficer Stina Johansson. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Rolf Olsson, Arbetsförmedlingen, sammanfattar förmiddagens information. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

För många tjänstemän från Arbetsförmedlingen blev det en överraskning att det finns så många olika yrken inom Försvarsmakten. En soldat kan förutom att vara just soldat även vara till exempel tekniker, förare eller kock.
– För oss innebär det att vi kommer att jobba efter ett helt nytt koncept. Vi kommer att informera om de olika yrken som finns inom Försvarsmakten. Men även att de sökande måste vara villiga att åka utomlands. En annan del är även att som soldat kan man tillhöra Artilleriregementet i Boden men exempelvis om man ger sig in på den tekniska banan så kan man i perioder få gå utbildningar i södra Sverige, berättar Rolf Olsson, marknadsstrateg på Arbetsförmedlingen.

Lättare att förmedla

– Det är jättebra att vi får den här informationen, nu har vi lättare att förmedla vad det hela handlar om. Dessutom är det viktigt att kunna tala om att många utbildningar även ger en merit för den civila marknaden, menar Liz Asplund från Arbetsförmedlingen i Kiruna .

– Det har varit en bra dag för båda parter. Jag hoppas och tror att vi gett en rättvis bild av vad soldatyrket kan innebära så att de som jobbar på Arbetsförmedlingen vet vad som krävs av den sökande, säger Stina Johansson som arbetar med rekrytering av soldater på Artilleriregementet.

Personalen från Arbetsförmedlingen fick förutom information, även tillfälle att prova utrustningen som soldaterna bär. Till lunch bjöds det självklart på en grönpåse. Det vill säga den frystorkade mat som soldaterna äter ute i fält.