Elitskytt till elitutbildning

Christina Bengtsson, världsmästare i skytte och officer vid Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS), har som en av sex namnkunniga elitidrottare antagits till en nystartad ledarskaps- och ekonomiutbildning för personer från idrottsvärlden, i regi av IFL/Handelshögskolan i Stockholm. Bland de övriga deltagarna finns bland annat Magdalena Forsberg och Peter Forsberg.

Christina Bengtsson, officer och elitskytt, har tagits ut till den första omgången av Management Diploma for Athletes. Foto: Lars Håkansson/Försvarsmakten
Christina Bengtsson har tagit medaljer i en rad mästerskap, både militära och civila.
Christina Bengtsson har tagit medaljer i en rad mästerskap, både militära och civila. Foto: Roger Hansson
Christina Bengtsson har tagit medaljer i en rad mästerskap, både militära och civila. Foto: Roger Hansson

– Jag är mycket glad och stolt att jag blivit antagen, säger Christina Bengtsson. Jag är både inspirerad och motiverad att få ta tillvara de erfarenheter och kvaliteter jag utvecklat genom idrotten i utbildningen.

Christina Bengtsson kommer från Långås utanför Falkenberg och är utbildad officer och flygtekniker. Hennes senaste befattning är stabsofficer med ansvar för internationella frågor vid FMTS. Christina ingår sedan 2002 i FM Elit, Försvarsmaktens elitidrottssatsning, som gjort det möjligt för henne att ägna halva arbetstiden åt idrotten. Det har resulterat i en rad medaljer från civila såväl som militära mästerskap, både i lag och individuellt. De militära världsmästerskapen i Rio de Janeiro i sommar blir troligen hennes sista tävling på elitnivå, eftersom hon nu väljer att trappa ner på tävlandet och inte räknar med att delta i OS 2012.

Fortsatt yrkesutveckling

Den ettåriga utbildningen Management Diploma for Athletes innebär för henne en möjlighet att kunna ta tillvara sina erfarenheter som elitidrottare i sin fortsatta yrkesutveckling, antingen det sker i eller utanför Försvarsmakten, och hon genomför utbildningen inom sin anställning.

– För mig är det en självklarhet att Försvarsmakten som arbetsgivare stöttar Christinas kompetensutveckling, säger brigadgeneral Bengt Axelsson som följt Christina Bengtsson i många år bland annat som ansvarig för FM Elit. Detta är ett sätt att visa att FM som arbetsgivare också vill medverka till att öka anställningsbarheten för dem som har valt att satsa på idrotten under många år. Det är också ett sätt att ge ett erkännande för all den goodwill och mervärde för Försvarsmakten som Christina medverkat till under sin elitkarriär.
– Försvarsmakten har gett mig många möjligheter att utvecklas som skytt och som yrkesofficer, säger Christina Bengtsson. Det är min förhoppning att jag efter utbildningen får möjlighet att ge något tillbaka till Försvarsmakten av vad jag lärt mig.