Bra kämpat!

Efter åtta dagar i fält fyllda av övningar och prov i uthållighet så är rekryterna tillbaka på Marinbasen. – Det känns riktigt, riktigt bra nu efter att ha klarat den här veckan, säger Anton Åberg på femte plutonen.

"Vi var hungriga, vi fick en ”grönpåse” (frystorkad måltid) i fredags kväll och sen dröjde maten tills söndag då vi fick en potatis och ett ägg. Det var den godaste potatisen vi någonsin ätit" säger Anton Åberg och Carl Lüning.
"Vi var hungriga, vi fick en ”grönpåse” (frystorkad måltid) i fredags kväll och sen dröjde maten tills söndag då vi fick en potatis och ett ägg. Det var den godaste potatisen vi någonsin ätit" säger Anton Åberg och Carl Lüning. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Som avslutning på övningen marscherade hela kompaniet över Trossö på väg mot Marinbasen.
Som avslutning på övningen marscherade hela kompaniet över Trossö på väg mot Marinbasen. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
"Vi var hungriga, vi fick en ”grönpåse” (frystorkad måltid) i fredags kväll och sen dröjde maten tills söndag då vi fick en potatis och ett ägg. Det var den godaste potatisen vi någonsin ätit" säger Anton Åberg och Carl Lüning. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Som avslutning på övningen marscherade hela kompaniet över Trossö på väg mot Marinbasen. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

Det var en nöjd övningsledare som tog emot de 171 rekryterna och deras befäl på Trolle kaserngård strax före lunch på tisdagen.

 – Bra jobbat! Det har varit svårt men ni har kämpat och klarat det här. Det har gått över förväntan. Övningsledaren Max Johansson tog tillfället i akt att ge rekryterna de uppmuntrande orden efter att de hade återvänt till Marinbasen. 

Övningen inleddes förra veckan med att plutonerna fick ge sig ut på olika bevakningsuppgifter runt om i Örlogshamnen. Därefter har rekryterna löst nya uppgifter i skärgården runt om Karlskrona, på Rosenholms övnings- och skjutfält, på Blekinge flygflottilj samt på Kosta övningsfält. 

Rekryterna har bl.a. löst olika bevakningsuppgifter, fotpatrullerat, transporterats med stridsbåt, genomfört överlevnadsmoment i form av ensamdygn och gruppbivack och avslutningsvis väpnad strid. Gruppcheferna har utgjorts av befäl från plutonerna vilka har lett rekryterna på ett bra vis genom övningen.

Under hela övningen har det funnits ett scenario som utvecklats dag för dag. Utifrån detta har sedan nya order och uppgifter givits till plutonerna. Rekryterna har till skillnad från befälen, in i det längsta varit ovetandes om utvecklingen och kommande uppgifter. Allt i syfte att få en så bra övning som möjligt. Ett exempel på detta är när överlevnadsskedet avslutades i Kosta under sjunde dygnet. Kompaniet samlades för lunch och befälen gav förberedande order om vad som skulle göras vid hemkomst till kasernen. Och så snart bussarna hade startat somnade rekryterna gott. Förvåningen var alltså stor när de sedan vaknade upp i närheten av Rosenholm. En fullt stridsutrustad plutonchef tog emot och gav order om färdiga till strid. Nu väntade nya uppgifter under ytterligare ett dygn. Och ett nytt tillfälle att pröva sin vilja och motivation.

– Vi trodde vi skulle hem men fick istället åka till Rosenholm. Många blev lite hängiga men man vande sig, säger Anton Åberg, 20 år från Stockholm.

– Vi fick en genomgång av vår chef och fick sedan gå genom skogen till en uppsamlingsplats där vi fick olika uppgifter. Vår uppgift var att spana på ett hus, vi var tre stycken som delade på uppgiften och turades om att vila. På natten var det minusgrader så det var lite kallt att sova under bar himmel, säger Carl Lüning, 19 år från Stockholm.

– På morgonen fick vi genomsöka ett hus och var tvugna att försvara oss när vi blev beskjutna. Det var en bra avslutning på övningen, säger Anton.

– Nu ska det bli så skönt att få lägga sig i en säng, säger båda i kör. Både Carl och Anton ser en framtid framför sig inom Försvarsmakten. Båda ska fortsätta på Fjärde sjöstridsflottiljen som artillerimatros och som vapentekniker.