Beridna vaktparaden i fokus

Tyska, franska, engelska, portugisiska, spanska, finska, ryska och japanska kan urskiljas bland tusentals röster som inväntar den beridna vaktparaden. Tusentals är också alla kameror som vänds mot soldaterna och hästarna under vaktavlösningen.

Hästar i mobilen. Ryttarnas unifomer modell äldre kontrasterar fint mot skimlarna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
De kraftiga pukhästarna är en favorit hos barn och vuxna.
De kraftiga pukhästarna är en favorit hos barn och vuxna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
På långfredag, påskafton och påskdag finns ny chans att se beridna vaktparaden.
På långfredag, påskafton och påskdag finns ny chans att se beridna vaktparaden. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Den 30 april finns Försvarsmaktens tre musikkårer på plats för den som vill se fler figurativa program.
Den 30 april finns Försvarsmaktens tre musikkårer på plats för den som vill se fler figurativa program. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
De kraftiga pukhästarna är en favorit hos barn och vuxna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
På långfredag, påskafton och påskdag finns ny chans att se beridna vaktparaden. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Den 30 april finns Försvarsmaktens tre musikkårer på plats för den som vill se fler figurativa program. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Redan en timme innan det är dags för högvaktsavlösning på Stockholms slott börjar nyfika och förväntansfulla åskådare samlas på yttre borggården. Det gäller att få den bästa platsen för att knäppa den bästa bilden. Högvaktsavlösningen och den beridna vaktparaden fortsätter att locka turister år till år. Stolta ryttare och eleganta hästar från Livgardet är en härlig syn. Och för livgardister en tydlig signal om att nu är det vår.

På onsdagen, då det var vårpremiär för den beridna vaktparden, var det Amfibieregementet som avlöstes av Livgardets högvaktssoldater. Dessa kom från 14. Militärpoliskompaniet, som utbildar frivilliga soldater. I fokus var dock den beridna musikkåren, Livgardets dragonmusikkår, som bjöd på sitt figurativa program.

För den som vill se den beridna vaktparaden finns det många tillfällen under våren och sommaren, med början till påsk då det är beriden vaktparaden fredag, lördag och söndag.

Livgardet har en stor del i många av de kommande statsceremoniella sammanhangen: den 30 april firar vi kung Carl XVI Gustafs födelsedag och den 6 juni firar vi Nationaldagen. Den 3 maj är det ännu en stor premiär för livgardisterna på slottet: det är första gången som anställda högvaktssoldater vid Livbataljon tar över bevakningen.