Beridna vaktparaden förbereder premiär

Den 20 april återkommer ett av Stockholms säkraste vårtecken – den beridna vaktparaden. Som en del av förberedelserna provrider vaktstyrkan sträckan vecka 15.

Den 20 april är det premiär för den beridna vaktparaden. Foto: Helena Nimbratt/Beridna Högvakten

Från den 20 april till slutet av sommaren sker vaktavlösning vid Stockholms slott till häst. Detta måste soldaterna och hästarna träna inför. Därför provrider de sträckan den 12-14 april.
– Förövningen är en säkerhets- och trygghetsåtgärd. Hästarna har inte gått sträckan på ett år och soldaterna som rider är nya, säger major Peter Rosén.

Vaktparaden kan innebära köer i trafiken, precis som under sommaren. För att minimera störningen rider de tidigt på morgonen, tisdag till torsdag klockan 06.00-07.30. Livgardets dragonmusikkår, som rider i täten i paraden, rider fredag den 15 april klockan 13.00-15.00.

Ridvägen till Kungliga slottet är Lidingövägen-Stureplan-Hamngatan-Kungsträdgårdsgatan-Strömgatan-Gustav Adolfs torg-Norrbro-Skeppsbron-Slottsbacken-yttre borggården. Det är samma sträcka som under sommaren.

Ridvägen från Kungliga slottet är yttre borggården-Skeppsbron-Strömbron-Stallgatan-Nybroplan-Strandvägen-Narvavägen-Banérgatan-Valhallavägen-Erik Dahlbergsgatan-Kavallerikasern.

Soldaterna som rider är de sista som frivilligt gjort en hel grundutbildning enligt värnpliktsmodell på tio månader. Från och med i höst kommer de beridna delarna av statsceremonielet att ske av anställd personal. Rekryteringen till den avdelningen, Livskvadron, har nyss startat.

Vaktavlösningen den 20 april äger rum på yttre borggården klockan 12.15.
På söndagar sker avlösningen klockan 13.15.