Anna, historisk kvinnlig pilot

Anna Dellham blev förra veckan historisk genom att som första svenska kvinnliga pilot spaka JAS 39 Gripen. Flygningen gick planenligt och efter 45 minuter i luften landade hon igen.

Anna Dellham, historisk kvinnlig pilot. Foto: Torbjörn Carlsson/Försvarsmakten

Just nu genomför Anna Dellham så kallad skillnadsomskolning till Gripensystemet på F 7 Såtenäs.

– Även om jag har flugit stridsflygplan tidigare är den första ensamflygningen på ett system alltid speciell. Gripen är ett fantastiskt flygplan med mycket goda flygegenskaper och flygpasset gick jättebra. Dessutom har vi mycket bra instruktörer, så jag var väl förberedd, säger Anna om sina intryck från sin första ensamflygning.

För närvarande arbetar Anna Dellham på flygtaktiska staben i Högkvarteret med utveckling av Gripensystemet, men hon är sedan tidigare en erfaren Viggenpilot. Nu har hon även flugit JAS 39 Gripen och nu väntar fortsatt utbildning i ytterligare några månader.