48 timmar i Göteborg

Hur får man reda på vilka möjligheter som finns att jobba i Försvarsmakten om man är läkare eller sjuksköterska? Ett sätt är att gå "48h", en introduktionskurs till Försvarsmakten för medicinalpersonal.

Deltagare från Överkalix i norr till Karlskrona i söder Foto: Försvarsmakten

Gå ”48h” var precis vad ett 20-tal läkare, sjuksköterskor och läkarstudenter gjorde strax innan påsk. När alla andra gick hem på fredag eftermiddag, gjorde de tvärs om. För att få veta mer om vilka möjligheter som finns för just dem i Försvarsmakten hade de valt att tillbringa hela helgen på Försvarsmedicincentrum i Göteborg.

Visst var det lite ovant för många att ta på sig uniformen och att kliva in på ett logement med många helt okända människor, men det dröjde inte länge innan de stod snyggt uppställda i korridoren. Vad som sedan väntade dem var ett digert program där teori blandades med praktik.

En brännhet programpunkt var säkerhetspolitik som sedan följdes av ortopeden Katarina Silverplats berättelse om hur det var att arbeta som kirurg i Afghanistan. Delar av Försvarsmaktens medicinska utrustning gicks också igenom, och det höjdes på flera ögonbryn av positiv förvåning när den avancerade LSTAT-båren och simulatordockan SIMMAN presenterades.

Ett mycket uppskattat moment var fysisk träning, där gruppen under en erfaren officers ledning fick både teori och en jobbig - men rolig - praktisk del i form av en hinderbana. ME02, den marina insatsen i Adenviken under 2010 presenterades ur ett sjukvårdsperspektiv av operationssjuksköterskan Susanne Bursvik, som tillbringade nio månader ombord under insatsen. Andra påtagligt militära moment ingick också i kursen, som en realistisk förevisning av hur vi tar hand om personal som skottskadats i fält.  

48 timmar efter inryck var det en nöjd men något trött skara kursdeltagare som begav sig hemåt. Väldigt många av dem var övertygade om att de på ett eller annat sätt skulle återkomma till Försvarsmakten. Kanske redan i sommar, när kursen "Grundläggande SoldatUtbildning - Internationell tjänst (GSU-Int)", går av stapeln på Försvarsmedicincentrum veckorna 26-30. De är i så fall varmt välkomna tillbaka!