Yrke: Luftvärnssoldat

De första soldaterna vid Lv 6 anställdes för drygt sju månader sedan. De var alla bland de sista som genomförde den gamla värnpliktsutbildningen. Nu har de också blivit pionjärer i ett nytt yrke och får ofta svara på nyfikna frågor.

Radaroperatörerna har precis meddelat Fredrik Fallquist och Johan Ek att flyg är på väg. De får också information om riktning och höjd på flyget. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Carl Olsson och Robin Hempel gillar de varierande arbetsuppgifterna i soldatyrket, något de tycker kontors- och industrijobb saknar.
Carl Olsson och Robin Hempel gillar de varierande arbetsuppgifterna i soldatyrket, något de tycker kontors- och industrijobb saknar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ett JAS 39 Gripen dundrar över soldaterna på låg höjd. – En bra övning med bra flyg, tyckte Fredrik Fallquist.
Ett JAS 39 Gripen dundrar över soldaterna på låg höjd. – En bra övning med bra flyg, tyckte Fredrik Fallquist. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Carl Olsson och Robin Hempel gillar de varierande arbetsuppgifterna i soldatyrket, något de tycker kontors- och industrijobb saknar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ett JAS 39 Gripen dundrar över soldaterna på låg höjd. – En bra övning med bra flyg, tyckte Fredrik Fallquist. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

I maj ska 61:a luftvärnsbataljonen vara på topp och visa framfötterna under flygvapenövningen som i år genomförs på Öland. Bataljonens kompanier måste till dess vara samövade, därför genomförs just nu en funktionsövning med fokus på ledning av strid mot luftmål.
– En ren rutinövning, säger övningsledaren Carl-Magnus Jensnäs.
Men vad är rutin för en luftvärnssoldat? Hur ser en vanlig dag ut?

Som inget annat

I väntan på att dagens övningar ska starta sitter radaroperatörerna Hugo Sandberg och Joakim Ingfeldt och kopplar av med en kopp kaffe. Som radaroperatörer är deras huvuduppgift att övervaka luftrummet med hjälp av radarstationen Underrättelseenhet 23. De får också in data från andra radarstationer. När de hittar mål skickar de ut måldata till de eldenheter som ska bekämpa målet.
– Det är ett kul jobb, säger Hugo, intressant, utmanande och omväxlande. Tekniken utvecklas hela tiden och jag tycker att vi ligger i framkant av den utvecklingen med luftvärnet.
– Gemenskapen och kamratskapet på ett förband är en annan orsak till varför jag trivs så bra med jobbet, förklarar Joakim.

En dryg mil bort, på Ringenäs övningsfält, befinner sig soldaterna Robin Hempel och Carl Olsson. De är skyttar på robot 97-systemet och de som tar emot radaroperatörernas måldata.
– Det är svårt att svara på hur jobbet är eftersom den ena dagen aldrig är den andra lik, säger Robin Hempel. Det är just variationen som jag gillar bäst med jobbet. Det är långt ifrån ett kontors- eller industrijobb.
– Nej, det här är inte som något annat jobb, slår Carl Olsson fast.

Mycket frågor

Att deras nya yrke intresserar och engagerar märker soldaterna bland annat av genom att de får mycket frågor.
– Till exempel hur jag kan trivas med ett jobb där någon står och skriker en i ansiktet hela dagarna, säger Hugo Sandberg. Men soldatyrket är inte som i amerikanska filmer. Vi soldater har en bra och öppen relation med officerarna.
– Vi är pionjärer i yrket också, fortsätter Joakim Ingfeldt. Det betyder att vi själva får försöka hitta vägen och påverka vår arbetssituation, och det tycker jag att vi kan. Officerarna lyssnar på oss.
Även Robin Hempel berättar om att han får frågor om sitt jobb.
– ”Jaha, så du gör lumpen igen?”, var det en som frågade mig. Så kanske det kan uppfattas, men det är en stor skillnad att vara anställd. Framförallt har jag lön och fasta arbetstider nu.

– Under värnplikten blev man matad med allt, säger Hugo Sandberg. Nu måste man ta ansvar själv. Det är ett ansvar man växer med.