Vägen till soldat

Rekryterna är i full gång med stridsutbildning och för tillfället övar de på att försvara sig. På en kulle vid matsalen i Skövde ligger en grupp rekryter, knappt synliga. De är mitt uppe i vad de är här för att göra – soldatutbildning.

Soldatutbildning - anledningen till att Kristian och Lucas är här. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Rickard Dahlbom och hans plutonskompisar försvarar Trumslagarsgropen.
Rickard Dahlbom och hans plutonskompisar försvarar Trumslagarsgropen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Rickard Dahlbom och hans plutonskompisar försvarar Trumslagarsgropen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

På kullen ligger fortfarande snön kvar men i luften flyger lite kallt regn. Bakom trädet vid krönet syns en vit rundning, toppen på en soldathjälm. När ögat sveper vidare längs kanten syns fler, en hel lång rad med soldater.

Stridsutbildning
– Det är lite kallt om benen säger Rickard Dahlbom som är en av dem som intagit stridsställning. Men vi bryter ibland för lite fysiska aktiviteter som gör att vi får upp värmen.

Rickard tillsammans med övriga rekryter på kullen övar på att försvara sig och platsen de är på. Att kunna försvara terräng, plats och verksamhet är vanliga uppgifter för en soldat. Som en del i att kunna försvara sig ingår att inta eld- eller skyddsställning och göra rätt åtgärder för att kunna strida.

GMU, grundläggande militär utbildning är uppdelat i olika projekt och ”Försvara” är ett av dem. Projekten ”Patrull” och ”Skyddsvakt bevakar” ingår också och utgör huvuddelen av stridsutbildningen som rekryterna är mitt uppe i nu.

Del läggs till del
Under dagens övning skjuter inte rekryterna, utan de övar i hur de ska inta sina stridsställningar, och agera på plats. Imorgon fortsätter övningen med att delarna sätts ihop och övningen genomförs mer som ett helt moment. Det som de ska lära sig sätts in i sammanhang för att underlätta inlärningen och öka förståelsen. Rekryterna måste reflektera över vad de ska bidra med för att lösa situationen.

Rekryterna Kristian Fransson och Lucas Körner, som gillar dagens övning säger
– Igår hade vi en lång, eller nja lagom lång teoretisk genomgång i lektionssal inför dagens övning. Väldigt pedagogiskt upplagd. Faktiskt så har det mesta varit mer pedagogiskt än vi hade förväntat oss.

Både Kristian och Lucas är så här långt väldigt nöjda med utbildningen och tycker att den är bättre än vad de trodde innan de ryckte in. Kristian hade inför inryckningen läst på en del om vad som skulle komma i utbildningen men har överraskats positivt av vissa delar.
– Uppgiften, gruppen och jag, handlar en del om kommunikation, lite otippat, men välkommet.

Det Kristian syftar på är en del av GMU som handlar om att utveckla sin samarbetsförmåga, något som ställs stora krav på i de flesta situationer. Rekryterna ska lära sig att skapa goda relationer i gruppen för att utveckla god kommunikationsförmåga.

Snö, blåsigt och kallt men Kristian och Lucas tycker ändå det är skönt att får vara ute i friska luften
– Och det är det här vi är här för - soldatutbildningen.