TV4 drar felaktiga slutsatser

TV4-nyheterna har fel i sina påståenden om att det var svenska kulor som dödade de två svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv i Afghanistan i fjol. Det går inte att fastställa kalibern på de dödande skotten, enligt Sveriges ledande ballistiske expert.

– Det är farligt att som TV4 spekulera på valda delar. Man kan inte bara läsa obduktionsprotokollet och dra slutsatser, utan man måste bygga ihop alla utredningar. Den tekniska utredning som gjorts är så nära sanningen man kan komma, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Överbefälhavaren vill att de anhöriga ska få träffa den ballistiske experten Sonny Björk så snart som möjligt. Sonny Björk har ingått som kriminalteknisk expert i utredningen redan från start. Överbefälhavaren vill även att de anhöriga ska få ta del av den hemligstämplade utredningen. ÖB kommer att vända sig med detta önskemål till åklagaren, som måste godkänna detta först.

– Min högst prioriterade fråga är att försöka hjälpa de anhöriga att komma så nära sanningen som möjligt, säger Sverker Göranson.

Den 7 februari i fjol sköts de svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv samt deras lokalanställda tolk Mohammad Shahab Ayouby till döds i Afghanistan av en man förklädd till polis. Den 1 mars 2011 gick TV4-nyheterna ut med uppgifter som enligt dem visade att officerarna och tolken dödats av svenska kulor.