Tre givande besök

Efter att ha besökt alla svenska förband inom NBG, så har nu Force Commander Stefan Andersson vänt blicken mot de andra truppbidragarländerna. På kort tid har tre av dem- Finland, Estland och Irland- besökts.

Force Commander diskuterar fotografering med en soldat ur det irländska spaningskompaniet. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten
Force Commander har på kort tid besökt Irland, Finland och Estland. Här informerar han det irländska spaningskompaniet om läget i NBG.
Force Commander har på kort tid besökt Irland, Finland och Estland. Här informerar han det irländska spaningskompaniet om läget i NBG. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten
Force Commander har på kort tid besökt Irland, Finland och Estland. Här informerar han det irländska spaningskompaniet om läget i NBG. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten

Det första besöket genomfördes vid Hangö i södra Finland där FCdr mötte det finska skyttekompaniet, mitt under ett pågående anfall. Trots den bitande kylan (-28 grader) och det faktum att kompaniet varit under konstant rörelse under hela natten, så var soldaterna mycket positiva.
–Det är under sådana här tuffa förhållanden som såväl soldaternas personliga färdighet som chefernas ledarskap sätts på hårda prov, säger Stefan Andersson.

Robusta och välövade förband

Besök nummer två ägde rum i Estland som bidrar med en vaktpluton och ett HUMINT-team (som sysslar med underättelseinhämtning). Det tredje och sista besöket ägde rum på Irland där det Irländska spaningskompaniet genomförde övningen ”MADRA RUA” (RÄVEN) på övningsfältet ”Glen Of Imaal”, söder om Dublin. Efter övningsserien i Sverige, har förbandet dragit viktiga lärdomar och visade bland annat upp ett nyanskaffat kamerasystem, som precis levererats till förbandet.
–Det har varit tre mycket givande besök som bekräftar mina tidigare bilder av förbanden som robusta, professionella och välövade, säger Stefan Andersson.

Nästa nation som står i tur att besökas, är Kroatien, följt av Norge lite senare i mars månad.