Svenska jägare – norska helikoptrar

Klockan är två på dagen och jägarbataljonens bergspluton ska ut på sitt första övningsuppdrag. Tillsammans med chefen Magnus Olofsson ska de transporteras ut i fjällterrängen med norska helikoptrar för att spana.– Det känns bra att få starta upp övningen på det här sättet, säger Dennis Henriksson, jägare vid bergsplutonen.

Bergsplutonen transporteras ut i fjällterrängen med norska helikoptrar. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
En jägarsoldat sitter på sin packning och avvaktar order att ilasta helikoptrarna som ska ta ut dom på fjället.
En jägarsoldat sitter på sin packning och avvaktar order att ilasta helikoptrarna som ska ta ut dom på fjället. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Efter en tids väntan var det dags att flyga iväg.
Efter en tids väntan var det dags att flyga iväg. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Dennis Henriksson trivs bra som jägare och är tränad att klara sig i kallt klimat. Tillsammans med sina kamrater ska de spana och hjälpa den norska Försvarsmakten under övningen.
Dennis Henriksson trivs bra som jägare och är tränad att klara sig i kallt klimat. Tillsammans med sina kamrater ska de spana och hjälpa den norska Försvarsmakten under övningen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
En jägarsoldat sitter på sin packning och avvaktar order att ilasta helikoptrarna som ska ta ut dom på fjället. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Efter en tids väntan var det dags att flyga iväg. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Dennis Henriksson trivs bra som jägare och är tränad att klara sig i kallt klimat. Tillsammans med sina kamrater ska de spana och hjälpa den norska Försvarsmakten under övningen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Magnus Olofsson och hans soldater har i första hand till uppgift att agera motståndare under Cold Challenge. Under det första uppdraget ska man spana från fjällsidorna på framryckande norska förband. I Sverige är plutonen den enda av sitt slag med sin kompetens.
– Syftet med jägarnas bergspluton är att fylla ett glapp i den Svenska försvarsmakten, bergskompetens. Sedan tre år tillbaka är bergsplutonen en del av jägarbataljonen och plutonens uppgift att agera vägvisare, rekognosera väg och spana i berg och fjällterräng. Plutonen har lavinkompetens samtidigt som man har kunskap att klättra i berg. Plutonen är väl förberedd inför internationella insatser, säger Magnus Olofsson.

Lågflygandes tillbaka

Klockan hann bli närmare fyra på eftermiddagen innan plutonen lastats in i de tre norska helikoptrar och flög iväg. Det hängde gråa moln runt fjälltopparna när de for iväg och en timme senare kom helikoptrarna lågflygandes tillbaka med hela plutonen. Tyvärr hade piloternas sikt varit får dålig för att landa på grupperingsplatsen. Taggade men besvikna steg de svenska soldaterna ut för att invänta nästa försök.

Arméns jägarbataljon söker personal