Soldat – ett yrke för lagspelare

Måns Svensson, nyanställd soldat vi A 9 är med i den norska Försvarsmaktens slutövning och är stormförtjust i sitt nya arbete. – Jag rekommenderar det här arbetet om man är som mig och vill ha ett flexibelt arbete där man får vara utomhus. Just nu är det väl lite si och så eftersom det är stormvarning på fjället, men man får i alla fall frisk luft.

Måns Svensson nyanställd soldat vid A 9 i Boden är en av övningsdeltagarna i Cold Challenge 2011. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
En svensk maskerad artilleriradar grupperad på de norska fjällsidorna.
En svensk maskerad artilleriradar grupperad på de norska fjällsidorna. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
En svensk maskerad artilleriradar grupperad på de norska fjällsidorna. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten

Måns Svensson kommer från en liten stad utanför Helsingborg som heter Höganäs och han gjorde värnplikten förra året som insatsgruppchef. För ett tag sedan valde att ta jobbet som radargruppchef vid artilleriet - vilket var något nytt för honom.
– Jag sökte och fick jobbet i september i fjol och så blev det norrland. Det känns riktigt bra faktiskt, att jag vågade ta chansen och ta ett stort steg för mig själv genom flytten. Det belönade sig. I det här yrket får man bland annat jobba med andra nationaliteter. I dag, till exempel jobbar vi med norrmän och normalt är svenska och nästa dag kan vara vem som helst i hela i världen. Vi har otroligt spännande uppgifter. Allt ifrån soldat till radaroperatör, som i mitt fall. Det finns liksom allt inom försvaret. Så gillar man friluftsliv och kamratskap så passar jobbet till vem som helst och sen är det bra om man är lagspelare också.

Arbetet som soldat startade vid A 9 i fjol.

– Vi började med att hämta ut vår personliga utrustning och fick lära oss jobbets administrativa datasystem. Sedan har fokus legat på att bli en duktig soldat. Vi har tränat strid och lärt känna oss själva i fält och våra fordon samtidigt som vi tränat en del radartjänst.
Träningen inför Cold Challenge har legat som en röd tråd hela tiden efter anställningen. Det känns bra att vara här och jag har faktiskt aldrig varit med om en så här stor övning tidigare. Här märker man att vi är en liten del och all tar sin tid. Här får man vänta på att bataljonen ska framrycka och det är realistiskt så det är bra.

Norska soldater

Det känns bra att arbeta med övningens norska soldater. Hittills har vi bara stött på dem i förläggningen och de verkar vara väldigt trevliga och kompetenta. Deras utrustning verkar vara hur bra som helst samtidigt som den är rätt lik vårt radarsystem. Den skiljer sig utseendemässigt på några punkter men annars är den i grund och botten samma. Jag hoppas vi längst ute på radarplats får jobba mer med norrmännen eftersom övningen framskrider.