Patrullbas i Darzab attackerad – ingen skadad

Under natten mellan tisdag och onsdag attackerades delar av svenska OMLT (operational mentoring liaison team) och afghanska säkerhetsstyrkor. Angriparna besköt den gemensamma patrullbasen i Darzab med finkalibrig eld och raketgevär (RPG) vid ett-tiden, lokal tid.

Beskjutningen skedde från bergssidorna som omringar staden och på långt avstånd. Elden besvarades bland annat med tung kulspruta och svenska enheter understödde de afghanska säkerhetsstyrkorna med att skjuta lysgranater.

Beskjutningen upphörde vid två-tiden på morgonen, lokal tid. Ingen svensk eller afghansk säkerhetspersonal eller materiel har kommit till skada. Läget på platsen är nu lugnt och verksamheten fortlöper enligt plan.

Darzab ligger längst västerut i det svensk-finska ansvarsområdet ca 175 kilometer fågelvägen från Mazar-e-Sharif i provinsen Jowzjan.