På väg mot kylig utmaning

Nu är övningen Cold Challenge 2011 i praktiken påbörjad. Transporterna från Arméns jägarbataljon startade redan torsdag den 17 mars då fyra fullastade långtradare började rulla mot Nordnorge. Lördagen efter lyfte en av Försvarsmaktens C-130 Hercules från Arvidsjaurs flygplats med både soldater och materiel mot samma mål.- Det är alltid kul att åka Hercules samtidigt som man får in den rätta känslan inför övningen, säger Robin Seppälä, nyanställd soldat från Arméns jägarbataljon.

Väl framme i Nordnorge var det dags att lasta av de 41 skotrarna och 38 kälkarna som bland annat transporterats inför Cold Challenge 2011. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Det var en samling väl förberedda och motiverade soldater som steg ombord på transportflygplanet mot Nordnorge, en av dem var Robin Seppälä, soldat vid Arméns jägarbataljon.
Det var en samling väl förberedda och motiverade soldater som steg ombord på transportflygplanet mot Nordnorge, en av dem var Robin Seppälä, soldat vid Arméns jägarbataljon. Foto: Urban Edlund/Försvarsmakten
Pontus Cidrér är en av soldaterna som anställts en viss tid under övningen för att hjälpa till med hjultransporterna.
Pontus Cidrér är en av soldaterna som anställts en viss tid under övningen för att hjälpa till med hjultransporterna. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Från vänster, Greger Månström tillsammans med Christian Johansson som sett till att materielen kommer både till och från Norge.
Från vänster, Greger Månström tillsammans med Christian Johansson som sett till att materielen kommer både till och från Norge. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Det var en samling väl förberedda och motiverade soldater som steg ombord på transportflygplanet mot Nordnorge, en av dem var Robin Seppälä, soldat vid Arméns jägarbataljon. Foto: Urban Edlund/Försvarsmakten
Pontus Cidrér är en av soldaterna som anställts en viss tid under övningen för att hjälpa till med hjultransporterna. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Från vänster, Greger Månström tillsammans med Christian Johansson som sett till att materielen kommer både till och från Norge. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.

Officiellt startar övningen på måndagen den 21 mars. Efterhand kommer delarna av den svenska kontingenten att ansluta till Bardufoss i Nordnorge, Artilleriregementet, A 9, med sin radargrupp, militärpoliser från Livgardet och dykare från Försvarsmaktens vinterenhet. Sammanlagt kommer 150 svenska soldater och stabspersonal att delta under övningen.

Transporten gick bra

Greger Månström, en rutinerad jägarofficer, har planerat och utför transporten på hjul till Nordnorge. Till sin hjälp har han haft Christian Johansson som arbetat med sambandet och ett antal visstidsanställda soldater som har hjälpt till före, och som även ska hjälpa till under och efter övningen.
- Planeringen startades för en månad sedan och sen har det bara rullat på. Nu är vi på plats och allting har gått bra. Transporten tog cirka 12 timmar med stopp i tullen, mat och vila. Det är alltifrån skotrar, drivmedel och sjukvårdsutrustning som vi fraktat upp. För att klara allting har vi tillfälligt anställt transportsoldater som avslutade sin värnplikt i fjol och är så gott som självgående, vilket underlättade transporten väldigt mycket, avslutar han.

Väl uppe på flygbasen i Bardufoss startade avlastningen av både långtradare och Försvarsmaktens C-130 Hercules inför övningen.