På väg mot drömjobbet

Försvarsmaktens tekniska skola är mitt uppe i en anställningsprocess av soldater till sin insatsbataljon, första tekniska bataljon. Runt 30 sökande kallas till Halmstad för intervjuer och tester under en dag.

Sebastian Pripp tycker att kombinationen teknisk tjänst och soldat, passar honom perfekt. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
"Armhäng" är ett av de fysiskt tuffa testerna som de som vill arbeta på första tekniska bataljon måste klara av.
"Armhäng" är ett av de fysiskt tuffa testerna som de som vill arbeta på första tekniska bataljon måste klara av. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
"Armhäng" är ett av de fysiskt tuffa testerna som de som vill arbeta på första tekniska bataljon måste klara av. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten

FMTS är en unik organisation i Försvarsmakten. Här utbildas Försvarsmaktens tekniska personal, allt från stridsfordonsmekaniker, flygtekniker och elektriker. Men skolan ansvarar också för ett insatsförband, första tekniska bataljon. Som soldat i bataljonen är du både soldat och tekniker. När Sebastian Pripp från Motala hittade platsannonsen på arbetsförmedlingens hemsida blev han med en gång intresserad av arbetet.
– Jag skickade in en ansökan direkt jag såg annonsen, berättar han.
Tidigare har Sebastian Pripp gjort värnplikten på K 3 i Karlsborg, studerat och även arbetat som anläggningsmontör.
– Kombinationen teknisk tjänst och soldatyrket passar mig perfekt, säger han.

Soldaterna som nu ska anställas har alla tidigare genomfört värnplikten, så soldatkompetensen finns redan. En medicinsk undersökning och olika fysiska tester måste ändå genomföras. Uthållighetstest, armhävningar och sit-ups är några av de fysiska testerna.
– Det är ganska tuffa tester, säger Stefan Svedrin på första tekniska bataljon. Man måste ha en bra grundkondition och styrka för att klara av dem.

Dagen avslutas med två intervjuer; dels en vanlig anställningsintervju, dels en personlighetsintervju eftersom jobbet de söker är säkerhetsklassat.

Allt gick bra för Sebastian Pripp och åtta andra sökande som blev erbjudna jobb. Nu väntar ett arbete där de bland annat får vara med att bygga upp bataljonens verkstad och arbeta med underhåll på fordon och specialmateriel. Men först kommer de nyanställda soldaterna få en repetitionsutbildning i soldatrollen. Vapen- och sjukvårdstjänst är ett måste att behärska för alla soldater.
– På sikt kommer de också att få börja förbereda sig för internationell tjänstgöring, säger Stefan Svedrin. Vi har ett gäng som åker i höst och fler insatser kommer. Därför är det viktigt att alla nya sökande verkligen funderat igenom vad det här jobbet innebär, och varför man söker.

För dem som är intresserade av en soldattjänst på den tekniska bataljonen, men inte gjort värnplikten, måste först den grundläggande militära utbildningen, GMU, klaras av.