Ny karriär för Anton

De första anställda soldaterna provanställdes i november förra året. Nu är utbildningen i full gång och Anton Nyström trivs i sitt nya yrke som flygbassäkerhetssoldat.

Flygbassäkerhetssoldaterna på vinterutbildning. Foto: Alexander Stridsman
Anton Nyström valde en karriär inom Försvaret som kontraktsanställd soldat.
Anton Nyström valde en karriär inom Försvaret som kontraktsanställd soldat. Foto: Louise Levin
Att upprätta förläggningsplats och maskera för att inte synas gjorde soldaterna under vinterubildningen.
Att upprätta förläggningsplats och maskera för att inte synas gjorde soldaterna under vinterubildningen. Foto: Anders Norberg
Under utbildningsveckan genomfördes skarpskjutning på Junköns skjutfält.
Under utbildningsveckan genomfördes skarpskjutning på Junköns skjutfält. Foto: Alexander Stridsman
Anton Nyström valde en karriär inom Försvaret som kontraktsanställd soldat. Foto: Louise Levin
Att upprätta förläggningsplats och maskera för att inte synas gjorde soldaterna under vinterubildningen. Foto: Anders Norberg
Under utbildningsveckan genomfördes skarpskjutning på Junköns skjutfält. Foto: Alexander Stridsman

Att jobba sju till fyra som målare har Anton Nyström från Luleå redan provat på. Nattarbete inom bevakning- och säkerhetsbranschen i Stockholm finns också på hans CV. Men han kände att det var dags att prova något nytt. Lumpen hade han gjort i Arvidsjaur och när han fick information hemskickat, såg reklam och läste på forsvarsmakten.se om att bli Soldat växte intresset.

– Det verkar vara ett spännande yrke. Kul att satsa på en karriär inom försvaret, det känns så brett där du kan utbilda dig till vad som helst, säger Anton Nyström som nu är provanställd soldat inom flygbassäkerhetstjänsten.

Gemenskapen är betydelsefull, eftersom han tycker om att arbeta i grupp.

– Att jobba som målare blir ensamt, säger han.

Kontrakt med försvaret

Som kontraktsanställd soldat är du anställd under ett begränsat antal år och Anton Nyström vill vara kvar så länge som möjligt.

– Så länge man utvecklas och det är intressant så stannar jag, säger han.

Samtidigt har han funderingar på att utbilda sig civilt.

– Det skulle vara perfekt om det fanns ett samarbete med exempelvis universitetet för att kunna läsa kurser parallellt med att arbeta som soldat. Jobbar man ett dygn i vakttjänst har man lediga dagar och då skulle man kunna plugga, säger Anton Nyström.

Ute i alla väder

Tillsammans med de andra anställda flygbassäksoldaterna har de under köldknäppen för ett par veckor sedan genomfört grundläggande vintertjänst och patrulltjänst. Även skarpskjutning på Junköns skjutfält har det hunnits med.

– Bitvis har det varit kärvt väder med ner mot -30 grader men de har ändå genomfört stridsövningar, både under den ljusa och mörka delen av dygnet, säger instruktör Anders Norberg chef för flygbassäkerhetsplutonen.

Inom flygbassäkerhetstjänsten så blir det mycket att vara utomhus eftersom deras huvuduppgift är att upptäcka, lokalisera och identifiera säkerhetshotande verksamhet mot en flygbas. För att klara sina uppgifter under mörker används avancerade tekniska hjälpmedel och ibland även patrullhund under patrulleringar, uppgifter som ska kunna lösas både nationellt som internationellt i alla miljöer.

– Tycker man om att vara ute och arbeta är soldatyrket ett perfekt jobb, säger Anders Norberg.

Han berättar att just nu tjänstgör 19 soldater med olika inriktningar på basbataljonen och under året kommer fler flygbassäkerhetssoldater att anställas.