Lära för livet

Praktisk yrkeslivsorientering har unika värden. Att låta elever ur grundskolan komma ut i arbetslivet ökar elevernas kunskap om arbetslivet och dess krav och möjligheter. Under förra veckan fick fem PRAO-elever se och uppleva olika delar av Helikopterflottiljens verklighet.

Här får PRAO-eleverna kontrollera tätheten i piloternas isolerdräkter. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Att flyga helikoptersimulator var oerhört uppskattat.
Att flyga helikoptersimulator var oerhört uppskattat. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Det gäller att hjälmen sitter ordentligt på huvudet.
Det gäller att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Helikopterunderhåll är en vardag vid Helikopterflottiljen.
Helikopterunderhåll är en vardag vid Helikopterflottiljen. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Att flyga helikoptersimulator var oerhört uppskattat. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Det gäller att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten
Helikopterunderhåll är en vardag vid Helikopterflottiljen. Foto: Robert Landén/ Försvarsmakten

Det finns många olika platser och verksamheter som man kan se under sin tid vid Helikopterflottiljen. Däremot har verksamheterna olika möjligheter att ta emot besök under olika tider på året, vilket gör att det inte finns någon exakt mall för hur en PRAO-vecka ser ut. Varje PRAO-vecka är därför unik och är inte den andra lik.

- Vi har många sökande och vi försöker arrangera ett par veckor varje år där vi tar emot PRAO-elever, säger rekryteringsofficer Robert Landén.

Mycket att lära

Har man aldrig tidigare haft kontakt med Försvarsmakten kan det kännas annorlunda till en början. Det handlar om att få ut utrustning och byta om till uniform, lära sig hur man står och går för att sedan se och lära mer om Försvarsmaktens verksamhet.

Eleverna kom snabbt in i rutinerna och under veckorna vid flottiljen fick de såväl flyga helikoptersimulator, vara med vid det tekniska underhållet av en helikopter som att täthetskontrollera flygförarnas isoleringsdräkter som krävs för flygning över vatten. De fick även sova ute med flottiljens soldater och uppleva ett dygn i skogen. Veckan avslutades sedan med en helikopterflygning till elevernas stora glädje, vilket också blev veckans höjdpunkt!