Gemensam patrull attackerad – afghansk polis skadad

Svenska och afghanska enheter attackerades på fredagen med finkalibrig eld och raketgevär (RPG) under en patrull i området cirka 45 km väster om Mazar-e-Sharif i det svensk-finska ansvarsområdet. Beskjutningen började vid 1530-tiden lokal tid när enheterna, i en gemensam fotpatrull, var på väg mot en by.

En kort och intensiv eldstrid utbröt när enheterna besvarade elden från ett tiotal gärningsmän. Motståndarna besköt patrullen från eldställningar bakom en jordvall på ett avstånd av ca 250 meter.

Stridigheterna inleddes med ett kraftigt eldöppnande med kulspruta och automatgevär från angriparna. Enligt de första uppgifterna besköts enheterna med ett 10-tal RPG-granater under stridigheterna.

Den svensk-afghanska styrkan understöddes av stridsfordon 90 enheter som fanns på plats i stridsområdet. De besvarade elden med ett 30-tal granater.

En av angriparna är bekräftat död. Verkansundersökning kunde inte genomföras på platsen omedelbart efter stridskontakten då det skulle medfört för stora risker för soldaterna i form av ytterligare eldöverfall eller IED-attack.

Patrullen hade till uppgift att visa närvaro och samtala med byborna i området.

Vid attacken skadades en afghansk polis som fördes med helikopter till fältsjukhuset på den tyska campen Marmal som också ligger i Mazar-e Sharif.

Ingen svensk personal eller materiel tog fysisk skada under attacken. Vid 18.30-tiden kunde enheterna återvända till sina grupperingar.