En verklighet som lockar

– Får man köra stridsvagn?– Får man ha skägg i armén?– Hur är det att vara tjej bland så många killar?Många ungdomar stannade till i Försvarsmaktens montrar på Framtidsdagen i Falkenberg och Tillväxtdagen i Halmstad för att få svar på just sina frågor om det militära livet, stort som smått

Emma Reuter fick pröva Rikard Svenssons skyddsväst och hjälm på Tillväxtdagen i Halmstad. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Rex Klint som går i trean på gymnasiet har redan sökt GMU.
Rex Klint som går i trean på gymnasiet har redan sökt GMU. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Jimmy Simonsson, till vardags soldat och mekaniker på Försvarsmaktens tekniska skola, förklarar för dem som har frågor hur det är att jobba som soldat.
Jimmy Simonsson, till vardags soldat och mekaniker på Försvarsmaktens tekniska skola, förklarar för dem som har frågor hur det är att jobba som soldat. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Emelie Karlsson, ledningssoldat på Lv 6, får många frågor från förbipasserande tjejer, bl a av Viktoria Angel som är intresserad av att bli stridspilot.
Emelie Karlsson, ledningssoldat på Lv 6, får många frågor från förbipasserande tjejer, bl a av Viktoria Angel som är intresserad av att bli stridspilot. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Rex Klint som går i trean på gymnasiet har redan sökt GMU. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Jimmy Simonsson, till vardags soldat och mekaniker på Försvarsmaktens tekniska skola, förklarar för dem som har frågor hur det är att jobba som soldat. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Emelie Karlsson, ledningssoldat på Lv 6, får många frågor från förbipasserande tjejer, bl a av Viktoria Angel som är intresserad av att bli stridspilot. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten

Försvarsmakten i Halmstad satsar på att vara ute så mycket som möjligt bland ungdomar, på mässor, arbetsförmedlingskontor, med mera, samtidigt som den stora reklamkampanjen för den grundläggande soldatutbildningen (GMU) pågår. Soldater från Luftvärnsregementet (Lv 6) och Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) fungerar som yrkesinformatörer för att berätta om sin verklighet.

De gröna uniformerna sticker ut bland de olika utställarna på Tillväxtdagen i Halmstads arena. Välkommen till vår verklighet står det överst i montern, och det är just verkligheten och vardagen som besökarna frågar om. Emma Reuter studerar just nu på Lärcentrum, och är nyfiken på militär utbildning. Hon får prova skyddsväst och hjälm, och blir inte på något sätt avskräckt.
– Det känns som en spännande grej, säger hon, man får göra något annat.

Rikard Svensson, soldat och radiolänkgruppchef på Lv 6, visar henne hur hon kan skriva in sig som intresserad i Försvarsmaktens rekryteringsdatabas, för att fortlöpande få information bland annat om ansökningsperioder och olika event där Försvarsmakten deltar. Nästa besökare är Rex Klint som går i trean på gymnasiet och redan har sökt GMU, lockad av att få ett varierande och fysiskt arbete. Nu passar han på att fråga lite mer om hur det är att jobba som soldat, och hur en vecka kan se ut.
– Det är olika, förklarar Rikard Svensson. Det är ju alltid fyspass, och tisdag-torsdag är det ofta befattningsutbildning, alltså man övar för att bli bättre på det man gör. Är man ute på övning får man ju också vårda materielen, kanske reparera.
– Har ni simulerade strider? undrar Rex Klint.
– Vi ligger mycket på skjutbanan och skjuter skarpt, eller på något skjutfält, berättar Rikard Svensson. Sedan händer det att vi delar in oss i lag, och skjuter med lösa skott, och ibland har vi så kallad beta-utrustning för att se om man träffar.  Men framför allt skjutbanan är vi mycket på - man måste ju kunna skjuta. Sen är det många olika vapen man ska kunna hantera också, pistol, pansarskott, kulspruta, förutom ditt eget vapen som är en Ak 5.

Precis samtidigt pågår Framtidsdagen i Falkenbergs gymnasieskola, för gymnasieungdomar och andra som funderar över framtida yrkesval. Jimmy Simonsson, till vardags soldat och mekaniker på FMTS, förklarar för dem som stannar hur det är att jobba som soldat, och hur man utbildar sig för att bli det.
– Måste man göra utlandstjänst? är en vanlig fråga.
– Ja, om man har valt det här jobbet så ingår det, förklarar Jimmy Simonsson. Jag ska själv åka utomlands i höst.
– Men vad gör ni när ni är hemma i Sverige, som vanligt?
– Vi övar, vi mekar med fordon och jobbar som på ett vanligt jobb, halv åtta till halv fem, berättar Jimmy.

Emelie Karlsson, ledningssoldat på Lv 6, får många frågor från förbipasserande tjejer, och tycker att de verkar väldigt pålästa. Viktoria Angel som går i trean på gymnasiet ställer många frågor om GMU.
– Blir man bara placerad, eller hur går det till? undrar hon.
– Nej, man väljer själv, förklarar Emelie Karlsson. Det beror på vad man är intresserad av.
– Jag har alltid velat bli pilot, säger Viktora Angel. Är det ett krav att gå GMU för att komma vidare.
– Ja, om du vill bli stridspilot är det så, säger Emelie Karlsson. Du är ändå alltid i grund och botten soldat, så du börjar alltid med GMU oavsett vilken inriktning du väljer sedan.

Hon och de andra soldaterna trivs med att vid sidan av det vanliga soldatjobbet också få fungera som yrkesinformatörer ibland.

– Det är roligt att träffa folk som är nyfikna, och få berätta om vad vi gör, säger Jimmy Simonsson. Det är inte alla som har så väldigt klar uppfattning om vad Försvarsmakten är.