En uthållig trotjänare

Under tisdagen genomfördes skjutningar med Haubits 77 på Bodens södra skjutfält. Det var en av de sista skjutningarna som genomfördes innan pjäsen lämnar Artilleriregementet för att ersättas av Archern, den nya pjäs som nu är under produktion. Det är alltså en gammal trotjänare som snart avslutar sitt jobb i Försvarsmakten.

En av de sista granaterna lämnar Haubits 77. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarmakten

Syftet med övningen var att visa de nyanställda soldater det pjäsartilleri som Försvarsmakten nu lämnar. För en del var det en gammal kär bekantskap, då de har gjort lumpen på pjäskompaniet och arbetat med den förut, men för några var det en helt ny.  Pjäsen som soldaterna sköt med var Obduro. Av tradition har soldaterna namngett pjäserna, och Obduro betyder ungefär uthållig.

– Min pappa sköt med Haubitsen och han har berättat om den, så det är kul att få se vad han pratade om. Vi kommer att utbildas på Archern, och det ska bli kul att se det nya systemet. Utvecklingen går ju framåt rätt fort så det har säkert hänt en del, berättar Andreas Holm.
För praktikanten Annelie Bergmark var det också en upplevelse att få se pjäsen skjuta.
– Jag ringde och frågade om jag kunde få praktisera på A 9 under veckan, och det gick bra. Så nu är jag här och det är klart att det är ju lite speciellt att få se pjäsen skjuta. Att få vara på regementet är ju helt annorlunda mot att gå i skola som jag gör i vanliga fall. Men det är en positiv upplevelse.
Överlag snackade soldaterna om hur roligt det var att få se Haubitsen skjuta även om de inte ska arbeta med den. Och självklart fick de höra en och annan historia om pjäsen av sina befäl.