En framtid i försvaret?

Ljudnivån är hög, det är svårt att göra sig hörd i mängden. Det är temadag på gymnasieskolan Lundellska i Uppsala och i foajén trängs representanter från Försvarsmakten med andra utställare.

Intresset var stort vid Försvarsmaktens monter. Många hade frågor kring grundläggande militär utbildning och vad man kan göra efter den. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Sanna Khorsid var en av eleverna som provade att göra Försvarsmaktens olika tester.
Sanna Khorsid var en av eleverna som provade att göra Försvarsmaktens olika tester. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Sanna Khorsid var en av eleverna som provade att göra Försvarsmaktens olika tester. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Försvarsmaktens monter är populär. Så populär att utställarna inte hann packa upp färdigt innan tredjeårseleverna flockades som flugor kring en sockerbit. Försvarsmakten är ett attraktivt alternativ bland utställare från högskolor, universitet och språkreseföretag.

– Jag vill bli polis. Fast först skulle jag vilja jobba några år i Försvarsmakten, säger Sanna Khorsid. Det märks tydligt att detta inte är en hastigt uppkommen idé utan något som hon funderat både länge och väl över.

Sanna har mängder med frågor kring antagningsprov, grundläggande militär utbildning (GMU) och vilka vägar som sedan finns att välja på. Och går det bra att jobba bara några år och sen gå vidare?

Josefine Andersson från stridslednings- och luftbevakningsbataljonen (Strilbat) svarar och ger tips på var Sanna kan hitta mer information. Josefine arbetar till vardags som luftbevakare, hon är en av dem som ser till att inga främmande flygplan kränker svenskt luftrum. Och ibland, som den här dagen, åker hon ut och berättar om Försvarsmakten på skolor och jobbmässor.

Den som är intresserad kan göra olika tester i de iPads som finns i montern. Testerna visar bland annat snabbhet, spatial förmåga och uppfattningsförmåga. Den som vill ha mer information kan lämna namn och adressuppgifter så blir de kontaktade av Försvarsmakten.

Stort behov av personal

Sedan värnplikten blev vilande i somras behöver Försvarsmakten anställa en stor mängd medarbetare varje år, både som gruppbefäl, soldater och sjömän men även som officerare. Vägen dit går via den grundläggande militära utbildningen som har antagning tre till fyra gånger om året. Efter GMU finns det olika utbildningsinriktningar att söka vidare till.

– Folk börjar få upp ögonen för att Försvarsmakten finns och behöver anställa, säger Matias Fernandez, som också jobbar i strilbataljonen till vardags.

Just den här dagen är man på Lundellska skolans temadag om olika yrken. Skolan är ett gymnasium med omkring 870 elever som bland annat går samhällsprogrammet, naturvetenskapliga programmet och omvårdnadsprogrammet med olika inriktningar. För tredjeårseleverna börjar det bli dags att tänka på livet efter skolan och därför har man bjudit in olika utställare.

– Att åka ut så här ger oss möjlighet att svara direkt på de frågor och funderingar som gymnasieeleverna har, säger Matias Fernandez. Och inte minst är det ju jättekul att komma ut och träffa så mycket folk, tillägger han med ett leende.