Vita blixten håller än

För ett norrlandsförband som Artilleriregementet är skidor ett av de fortskaffningsmedel som används. Försvarsmaktens skidor, de så kallade ”Vita blixten”, håller fortfarande måttet då det gäller att förflytta sig i terrängen. De är tillräckligt breda för att man ska kunna färdas ganska obehindrat i ospårad snö.

Vita blixten fungerar bra även i ospårad lössnö. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jan-Erik Carlsson kastar sig med stor koncentration nedför backen.
Jan-Erik Carlsson kastar sig med stor koncentration nedför backen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jan-Erik Carlsson och Jacob Cortobius tjärar skidor.
Jan-Erik Carlsson och Jacob Cortobius tjärar skidor. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jan-Erik Carlsson kastar sig med stor koncentration nedför backen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jan-Erik Carlsson och Jacob Cortobius tjärar skidor. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Regementets nyanställda soldater fick göra en första bekantskap med vita blixten under veckan. Men först skulle de göras i ordning enligt konstens alla regler. De skulle med andra ord behandlas med tjära.

Förberedelser

Soldaten Jan-Erik Carlsson berättar:
– Skidor är väl i och för sig inget nytt för mig, men det hör inte till vanligheten att jag tjärar. Vi värmer tjäran och lägger på den på skidorna, sen torkar man bort överflödet och låter de kallna. Det gör vi några gånger för att det ska bli ett skydd för träet mot väta. Och samtidigt blir det som ett glidlager. Det är lite pyssel, men det går bra.
Amir Rehman, som rengör sina skidor bredvid håller med:
– Inga som helst problem med att tjära, det blev bara lite kladd som måste bort.

Skratt och uppmuntran

Senare var det då äntligen dags att testa skidorna. För säkerhets skull gjorde man det på fotbollsplanen vid regementet. Det blev en hel del skratt, men samtidigt många uppmuntrande rop.
Jacob Cortobius berättar:
- En del av oss har åkt förut men inte alla. Så för några är det första gången de överhuvudtaget står på ett par skidor. Men det går bra. Visst, det är lite knep att lära sig första gången. Bara att sätta på bindningen på rätt sätt är en konst. Största problemet var nog när vi skulle prova att åka nerför en stor hög med snö. Det är ju lite tricks, att komma ihåg att böja på benen, hålla balansen och sånt. Men man kommer fort igång.