Vinterutbildning i sträng kyla

Årets vinterutbildning för skolans yngre kurs inleddes med varierande temperaturhållanden under de grundläggande utbildningsdagarna, men när det var dags för tillämpningsskedet blev det betydligt kärvare.

Kadetter på väg ner från förläggningsplatsen i -30 grader. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Läraren i fysiskt stridsvärde, kapten L-O Nilsson ger order till kadetterna.
Läraren i fysiskt stridsvärde, kapten L-O Nilsson ger order till kadetterna. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Återhämtning i uppvärmt tält inför sista marschen.
Återhämtning i uppvärmt tält inför sista marschen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Läraren i fysiskt stridsvärde, kapten L-O Nilsson ger order till kadetterna. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Återhämtning i uppvärmt tält inför sista marschen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten

Under två veckors tid har kadetterna på skolans 218:e kompani genomfört vinterutbildning i Arvidsjaur. Utbildningen inleddes måndag den 7 februari med grundläggande utbildning om klädsel i kyla och kylskador. Därefter var det dags att öva skidåkning. För en del av kadetterna var det inte något nytt att åka på kronans skidor ”vita blixten”, medan andra som gjort grundläggande militär utbildning på förband i södra Sverige säkert gjorde en del erfarenheter i att åka på träskidor utan stålkant.

På torsdagen var det dags att gå ut på den längre övningen som skulle vara till början av följande vecka. Förutom att ordna tältförläggning så genomförde kadetterna grundläggande skjutningar och stridsutbildning under torsdag – söndag.
Vädret under första veckan var varierande med allt från temperaturer kring -5 grader ner till -28 grader.

Andra veckan inleddes med mycket kallt väder. När kadetterna gick från förläggningen på morgonen låg temperaturen ner mot -32 grader. Detta gjorde att det planerade isvaksbadet ställdes in av säkerhetsskäl. Istället blev det längre tid att förbereda nattens förläggning som skulle genomföras som ensamdygn. Det innebär att kadetterna skulle sova utomhus en och en i enmanstält och sovsäck som är tillverkad för att hålla för mycket låga temperaturer. Det innebar naturligtvis en utmaning att sova i den typen av förläggning utan någon annan värmekälla än en eld intill som slocknade så småningom. Temperaturen under natten var ner mot -25 grader på förläggnings-platserna och nere i Arvidsjaur gick temperaturen ner mot -37 grader på morgonen. För att säkerställa att ingen skulle drabbas av kylskador gick deras ordinarie plutonchefer från Karlberg flera ronder under natten och kontrollerade alla kadetter.

När jag talade med kadett Caroline Willers på förmiddagen efter så säger att hon klarade kylan under natten ganska bra, men fram mot fyratiden på morgonen började hon frysa. Hon konstaterar också att det var svårt att sova under natten. Det får väl ses som ganska naturligt när man sover ute i enbart sovsäck med ett litet skydd över för första gången. Övningen fortsatte med en längre skidmarsch och några timmars återhämtning i uppvärmda tält innan den avslutande delen på marschen genomfördes under kvällen. Kompaniet nådde slutmålet Norrlands dragoner kring midnatt.

På morgonen efter den första natten inomhus på åtskilliga dygn frågade jag kadetten Oskar Bolin vad han hade lärt sig mest av övningen. Han konstaterade att eftersom han gjort sin militära grundutbildning i Boden, så hade han fått grundläggande vinterutbildning tidigare, men inte fått möjlighet att tillämpa kunskaperna fullt ut. Den möjligheten fick han nu under den längre övningen. Det han hade upplevt som jobbigast under övningen var att gå upp efter ensamdygnet och få igång kroppen i kylan. Nu väntar seminarier och utvärdering av övningen före tågresan tillbaka till Stockholm på torsdagen.

På Karlberg är det dags för att sätta sig på skolbänken igen. Halva kompaniet kan dessutom se fram emot sin vinterbal påföljande veckoslut.