Utbildning och framtid

Garnison nord, I 19, A 9 och F 21 tillsammans med Hemvärnet är på rull. Från Kiruna längst upp i norr ner till Östersund åker man för att informera och rekrytera. Budskapen är: Försvarsmakten är en av Sveriges största rekryterare just nu och den allmänna värnplikten har ersatts av en frivillig militär grundutbildning, GMU. Robert Pettersson, rekryteringsofficer vid I 19 och hans team startade i Kiruna för två veckor sedan för att på tisdagen den 15 Februari besöka utbildning & framtidsmässa i Piteå.

Lisa Olshäll i mitten på bild, går tredje året vid Grans lantbruksskola utanför Piteå. Lisa är nyfiken på Försvarsmakten och besökte montern under utbildning & famtidsmässan i Piteå. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Utbildning- och framtidsmässorna är rätt arena för oss att rekrytera på och Försvarsmakten här uppe i norr har så många möjligheter att erbjuda, säger löjtnant Ann-Charlotte Lyman som arbetar med rekrytering vid Försvarsmaktens HR-Centrum.
Utbildning- och framtidsmässorna är rätt arena för oss att rekrytera på och Försvarsmakten här uppe i norr har så många möjligheter att erbjuda, säger löjtnant Ann-Charlotte Lyman som arbetar med rekrytering vid Försvarsmaktens HR-Centrum. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Robert Pettersson, rekryteringsofficer hjälpte intresserade ungdomar att genomföra ett så kallat stresstest.
Robert Pettersson, rekryteringsofficer hjälpte intresserade ungdomar att genomföra ett så kallat stresstest. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Utbildning- och framtidsmässorna är rätt arena för oss att rekrytera på och Försvarsmakten här uppe i norr har så många möjligheter att erbjuda, säger löjtnant Ann-Charlotte Lyman som arbetar med rekrytering vid Försvarsmaktens HR-Centrum. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Robert Pettersson, rekryteringsofficer hjälpte intresserade ungdomar att genomföra ett så kallat stresstest. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Mässan är ett forum för att ge gymnasieelever idéer och tips om valmöjligheter inför framtiden.  Utställare är företag och högskolor som har behov av ungdomar. Drygt 3000 besökte mässan och en av dem var Lisa Olshäll som nu går tredje året vid Grans lantbruksskola utanför Piteå. Hon är nyfiken på Försvarsmakten och besökte deras monter. En av aktiviteterna är att göra en personlighetstest på försvarsmakten.se.
– De här var kul men svårt, sa Lisa Olshäll, och skrattade samtidigt som hennes kompisar såg på.

Lisa mönstrade i våras och har funderingar att genomföra en utlandsinsats. Hon berättar att det skulle kännas som en utmaning att prova på något man aldrig prövat förut och se om man klarar av det.

För att få göra en insats, bli officer eller soldat måste man söka och bli uttagen att göra en tre månaders frivillig grundläggande militär utbildning, den så kallade GMU. Har man sedan tidigare en genomförd värnplikt med godkända betyg går det också bra.

Informera om vår verksamhet

Under de kommande två veckorna genomförs det mässor i Umeå, Sundsvall och Östersund där också Försvarsmakten kommer att delta.
– Det är ett bra sätt för oss få träffa ungdomar och informera om vår verksamhet. På dessa mässor finns den rätta målgruppen. Alla som vill har möjlighet att skriva in sig i vår rekryteringsdatabas för att få mer i information.  Målsättningen är att vi ska lyckas rekrytera 4000 i år för att sedan nästföljande år öka på till närmare 6000. Det kommer inte att bli lätt men nu har vi startat och mer kommer det att bli. Vecka 11 startar en stor central kampanj som förhoppningsvis ska locka fler ungdomar till oss, säger Robert Pettersson, I 19.