Ut i fält

Inne i andra veckan på den grundläggande militära utbildningen (GMU) har det blivit dags för Projekt 2 – Patrull. Målet med denna del är att rekryterna ska lära sig att strida i stridspar och rycka fram i grupp under dagtid i urban miljö och i skogsterräng.

Instruktör Viktor Schwenk svarar på rekryternas frågor. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Soldater förevisar framryckning.
Soldater förevisar framryckning. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Instruktör Edith Blomqvist kör ett fyspass med rekryterna.
Instruktör Edith Blomqvist kör ett fyspass med rekryterna. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Hanna Rydén från Varberg tycker att det är skönt att äntligen få komma ut.
Hanna Rydén från Varberg tycker att det är skönt att äntligen få komma ut. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Soldater förevisar framryckning. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Instruktör Edith Blomqvist kör ett fyspass med rekryterna. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Hanna Rydén från Varberg tycker att det är skönt att äntligen få komma ut. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

För att tydliggöra detta genomförs en målbildsförevisning. Denna gång befann sig kompaniet på Rosenholms övningsområde utanför Karlskrona. Scenariot för denna förevisning var:
”Förbandet befinner sig insatt i en EU-ledd fredsbevarande mission i KYLLAND. Lokalbefolkningen är överlag vänligt sinnad men på vissa håll har angrepp mot våra förband skett. En grupp soldater ger sig ut för att patrullera området. De blir inom kort utsatta för eldgivning och besvarar den. En av milismännen träffas och den andra ger upp och grips. Patrullen tar hand om den skottskadade milismannen.”
 
John Gustafsson 22 år och Gustav Ahlström 21 år, båda från Karlskrona, tycker att målbildsförevisningarna är bra för att de ska få se hur det ska gå till. Båda har siktet inställt på att bli ledningsbefäl. John lämnade jobb som ställningsmontör och svetsare för att kunna få en möjlighet till ett spännande och intressant jobb där man får en chans att hjälpa andra.
– Första dagarna har varit omfattande och ganska tuffa men det har blivit lättare och roligare efter hand säger John som fortsätter:
–Vi har hållt på från klockan sex på morgonen till klockan elva på kvällen. När de får frågan om den kommande fältnatten svarar John med ett skratt:
– Förhoppningsvis blir det varmt och torrt.

Mikrofys för att hålla värmen

I väntan på målbildsförevisningen kunde man antingen stå stilla och frysa eller göra som tredje plutonen, köra ett mikrofyspass. Edith Blomkvist, instruktör för tredje pluton på Utbildnings och insatskompani af Trolle, berättar:
– Man blir piggare, fast man jobbar fysiskt för att man får ut blodet i kroppen. Microfys är något de kommer att lära sig att använda sig av för att komma i trim. Man passar på när tillfälle ges och använder sig av det man har tillgång till för stunden.
– Det ska vara en naturlig del av vardagen. Ediths intryck av sin pluton är att de är väldigt villiga och positiva. De kommer från olika bakgrund och är ganska spridda i ålder. Några är födda på sextio- och sjuttiotalet och de har så klart med sig andra erfarenheter än de som är födda på nittiotalet. En del har sökt kockutbildning, andra teknikerutbildning och vissa ska hålla på med strid.
– Det de har gemensamt är att de ser ett mål tydligt framför sig, de vet vad de har sökt.
Edith poängterar också den positiva utbildningsmiljön. Fast utbildningen handlar mest om grunderna för att bli soldat, med fälttjänst och gröna kläder så har de ändå nära till fartygen. Rekryterna har också fått se när äldrekursare i Force Protection-plutonen (de som utbildar sig för att jobba med skydd och bevakning av fartyg i hamn) tränar MOUT, militära operationer i urban terräng, på kaserngården.
– Och det är bra drag i Force Protection plutonen, berättar Edith som hoppas att det smittar av sig.

Första natten i fält

Under tisdagen var det också dags att förbereda för första fältnatten. Rekryterna är grupperade plutonvis och spridda över övningsområdet. Där får de lära sig från grunden att resa tält, tälja flis och torka kläder för att nämna några av de sysslor som måste göras.
– Första fältövningen handlar det också mycket om teambuilding, berättar Fredrik Brorson, utbildningsofficer på kompaniet.

Hanna Rydén 20 år från Varberg håller som bäst på att färdigställa lägerplatsen tillsammans med sina nyvunna kamrater. På frågan om varför hon valt att komma hit svarar hon:
– För det första så gillar jag en fysisk utmaning och för det andra så vill jag gärna vara på havet och då blir detta en bra blandning. När jag sökte visste jag inte jättemycket om vad jag gav mig in på. Jag har pluggat kurser på högskola och skulle ta en paus för att se om jag passar för det här. Jag har sökt inriktning mot kock men det finns fortfarande tid att fundera tills vi ska söka om tjänsterna. Det var tungt i början, grunderna måste sätta sig först innan man börjar göra annat. – Nu är det kul att få komma ut, det har varit väldigt mycket teori. Ska bli skönt att få komma igång och börja.